Реклама / Ads
3| 5267 |06.06.2012 НОВИНИ

Московски се похвали: Вдигаме абсолютно фалирала компания

.
Ивайло Московски
По повод опасенията, че „технологизирането” на железниците ще доведе до нови съкращения, министърът обясни, че синдикатите нямали нищо против хората да бъдат заменяни с технологии.
 

Държавната железопътна компания ще се снабди с нови влакове, които БДЖ ще получи през 2014 година, каза по БТВ транспортният министър Ивайло Московски. „Реформата е в ход. Оздравяването на компанията ще бъде факт в кратки срокове – дигаме на крак абсолютно фалирала компания,” похвали се той.

 

„Разписахме правила, с които БДЖ „Пътнически превози” може да влезе като бенефициент в Оперативна програма „Транспорт” още сега. Целта е на 1 януари 2014 г. да разполагаме с 600 млн. лева за нови влакове,” обясни Московски.

 

Евро парите могат да се материализират под формата на повече от 100 нови влакови състави, ако бъдат приравнени по размер към използваните в момента мотриси на „Сименс”. Те ще помогнат за модернизирането на влаковия парк на държавната железница.

Осъвременяването на влаковете обаче не е достатъчно, според Московски, важна е и модернизацията на инфраструктурата. „Дори тези „Сименси”, които изплащаме, не се ползват с капацитета си, защото я няма инфраструктурата,” обясни транспортният министър. „Европейската комисия ни повярва, че инвестициите, които правим в инфраструктура са реални,” похвали се Московски ден след Комитета за наблюдение в Брюксел.

 

Модернизацията в държавните железници тече във всички направления. „Онлайн закупуването на билети ще заработи в най-скоро време,” увери министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите му в момента системата е в тестов режим.

 

Ивайло Московски коментира и опасенията, че „технологизирането” на железниците ще доведе до нови съкращения. Според него синдикатите нямат нищо против хората да бъдат заменяни с технологии. Сериозен компенсаторен механизъм за намаляването на персонала в БДЖ представлявало и разширяването на системата на столичния метрополитен. По думите на Московски 400 души от персонала на железопътната компания в София са били преназначени в метрото.

Имено за разширяването на метро мрежата е станало дума още по време на Комитета за наблюдение. Става въпрос за строежа на отсечката от „Младост” 1 до Бизнес парка. Проектът ще бъде оформен документално до месец и се очаква да бъде реализиран до 2014 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 12631 |23.05.2012 С. Дянков: Вдигаме доходите! . 56| 6356 |07.05.2012 Р. Плевнелиев се похвали: изпълнил 5 от 40-те си обещания . 27| 10285 |07.05.2012 Т. Младенов: Спокойно, пак ще вдигаме доходите . 55| 6879 |02.05.2012 Борисов: Искам да вдигаме доходите и през следващите години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads