Реклама / Ads

0| 5187 |07.09.2014

МОСВ: Река Марица при Свиленград се покачва

.
Източник: Булфото
Обявен е оранжев код - "Риск за тревога" на река Марица при Свиленград, съобщава Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Ситуацията в Черноморския регион се нормализира. По данни на басейновите дирекции и експлоатационните дружества към момента няма преливащи язовири от комплексните и значими според Закона за водите. Водните нива в тях се поддържат чрез работа на ВЕЦ и/или през основен изпускател. Няма данни за засегнати населени места и за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях.

 

Река Марица е с повишен отток по цялото си протежение. Нивата в основното течение на реката остават под критичните за преливане, но тенденцията при Свиленград е към покачване и е повишено с 60 см от вчера вечерта. Скъсана е и дига на река Сазлийка в землищата на Калугерово, Пясъчево и Навъсен.

 

Сазлийка прелива и при моста, водещ към Свирково, Дряново, Тенево. На територията на Черноморски басейнов район няма язовири, които да преливат неконтролеруемо и да създадат опасност за живота на хората.

 

Продължават спасителните операции в засегнатите райони. Няма данни за нови поражения през изминалото денонощие. Отменено е бедственото положение в община Приморско.

 

В областите Видин, Монтана и Враца вследствие падналите валежи във водосборите на реките се наблюдават повишени водни нива. Река Берковска в землището на Берковица излиза на места от речното легло, има наводнени дворове, имоти и техническа инфраструктура в ниските части на града. Аварирала е конструкцията на къщи, разрушен е един мост, има силна ерозия по бреговете на реката. Обявено е бедствено положение в общината, но постепенно обстановката се нормализира. Извършват се отводнителни дейности.

 

Река Дългоделска Огоста, десен приток на р. Огоста също на места излиза от речното легло. Залят е асфалтов път, осъществяващ връзка с две села в Монтанско. В община Георги Дамяново все още е обявено бедствено

положение, извършват се отводнителни дейности.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Скъса се дига на Марица, евакуират хора! 16| 4189 |07.09.2014 . Комисар Николов: Марица се покачва, но всичко е под контрол 0| 4089 |07.09.2014 . Спипаха полицай, прекарвал имигранти 7| 4500 |08.08.2014 . Версия. Корекция на реката довела до трагедията 12| 5249 |03.08.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ