Реклама / Ads
1| 4279 |09.08.2017 НОВИНИ

МРРБ: Столична община бави разширението на Околовръстното

.
Николай Нанков Източник: БГНЕС
Ако се намерят 78 млн. лв., за период от две години и половина, може да бъде решен проблемът по един от най-натоварените пътни участници в столицата – Околовръстното шосе от “Младост” 4 до разклона за автомагистрала “Тракия”. Това се посочва в писмен отговор на регионалния министър Николай Нанков до депутати от ГЕРБ.
 

Оказва се, че забавянето на проекта за разширение на Околовръстното шосе е по вина на Столичната община. “По възлагане на Столична община за трасето на Софийски околовръстен път в разглеждания участък (“Младост” 4- АМ “Тракия”-бел. ред.) е изработен идеен проект, който през 2016 г. е представен в Агенция “Пътна инфраструктура” за съгласуване. Поради констатирани пропуски и неточности в проектната документация, Агенцията изиска от Столична община разработката да бъде коригирана и допълнена. Към момента идейният проект е на етап съгласуване с експлоатационните дружества, след което следва отново да бъде представен в Агенция за съгласуване”, пише Нанков на депутатите, цитира БГНЕС.

 

Министърът посочва още, че процедурите за избор на изпълнители, може да стартират през 2018 г., но само при следните условия: съгласуван идеен проект с отразени коментари, финализирана процедура по придобиване на нужните за строителство терени и не на последно място – осигурено финансиране, каквото липсва.

 

Николай Нанков допълва, че при осигурен бюджет от поне 78 млн. лв., строителството на отсечката може да се извърши и поетапно. От отговора на строителния министър не се разбира, какви са противоречията за отсечката между АПИ и СО. Строителните дейности по разширяването на Софийското околовръстно шосе стартираха в далечната 2006 г., а отсечката, която свързва “Младост” 4 и АМ “Тракия”, макар и изключително натоварена, продължава да разполага само с по едно пътно платно в двете посоки. Заради натоварения трафик в тази част на столицата, задръстванията около разклона за Горубляне и Самоков често са километрични.

 

От отговора на министъра се разбира, че разширение на Околовръстното шосе в този му участък ще може да се очаква едва след края на 2020-та година. При това, ако се предвидят пари в бюджета още за 2018-та година. Парите за разширението трябва да дойдат от общината или от държавния бюджет, тъй като по европейските фондове, не е предвидено финансиране за този участък. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5601 |04.08.2017 Собственици на земи протестират срещу наредба пред Община Каварна . 0| 5121 |01.08.2017 Палежи на къщи и коли на кметове и общинари в Ломско . 0| 5280 |28.07.2017 Столичната полиция издирва млад мъж . 3| 5573 |27.07.2017 Русначета бедстваха в Обзор, спасиха ги държавата и общината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads