Реклама / Ads
26| 5114 |18.08.2013 НОВИНИ

Муравей Радев: Актуализацията е отказ от реформи

.
Източник: Булфото
Пряка драма за публичните финанси след актуализацията на бюджета няма, коментира в ефира на Bulgaria On Air Муравей Радев, финансов министър в кабинета на Иван Костов. Опасността е косвена, допълни още той.
 

„До края на месец май всичко вървеше добре. Кабинетът смята, че ще му трябват още 200 млн. лв. в приходната част и още 300 млн. лв. в разходната. И по двете пера управляващите можеха да се справят и без тази актуализация, ако бяха проявили малко творчество”, коментира бившият финансов министър.

По думите му риск за публичните финанси има, ако управляващите „продължат да събират по-малко и да харчат повече, предимно за  предизборните си ангажименти. И вместо да правят пазарни реформи, да увеличат държавната намеса в икономиката”.

Радев допълни, че политическата нестабилност има значение за състоянието на икономиката, но по-важна е визията на управляващите за страната.

Проблемът според него е, че както настоящото правителство, така и предишното, не са успели да разберат, че ресурсът, който българската икономика генерира, не е в състояние да издържа „затлъстялата бюджетна сфера- дълбоко нереформирана и неефективна”.

Според него, за да продължи да съществува тази сфера, са необходими допълнителни външни средства – по-голям дефицит и по-големи заеми.

„Трагедията на тази актуализация е, че демонстрира отказ от реформи и укрепване на статуковото. Това е много сериозна опасност за българските финанси. Разбира се, ако политическата криза се задълбочи и не бъде овладяна, тогава нищо добро не очаква икономиката”, заяви още Радев.

По неговите думи новината, че еврозоната и ЕС излизат от рецесията е много добра, стига този ръст да бъде устойчив. Той коментира и изказването на премиера Пламен Орешарски, че до края на годината България може да влезе в рецесия.

„Нашата икономиката и европейската са като скачени съдове. И когато икономиката на ЕС тръгва напред, би трябвало и българската да тръгне нагоре. Ако влезем в рецесия, когато ЕС излиза от нея, означава само едно, че вината си е наша, че управляващите не са в състояние да подобрят икономическата среда и генерират несигурност,” коментира Радев.

Той допълни, че само с голи обещания и без да се вземат предвид идеите на бизнес организациите икономиката не може да се подобри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4420 |16.08.2013 Дебатите за актуализацията забуксуваха в политически обвинения . 2| 5344 |16.08.2013 Финансист: Драматизира се актуализацията на бюджета . 15| 5526 |16.08.2013 Второ гласуване на актуализацията на бюджета в парламента . 44| 5392 |15.08.2013 Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads