Реклама / Ads
7| 4645 |03.03.2008 НОВИНИ

П. Мутафчиев: Ще подам оставка, ако имам вина

.
Транспортният министър заяви, че вече е споделил с премиера готовност да си подаде оставката. Правителството на свой ред призова всички прояви, посветени на Националния празник – 3 март, да се ограничат.
 

Да се изчака разследването по случая с влака София - Кардам, за да станат ясни причините за трагедията, поиска по НТВ министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който изрази съболезнованията си към семействата на пострадалите. Той припомни, че отговорността трябва да се поеме и политически, и трябва да се намерят виновните, които да понесат отговорност. Оказа се, че още през 2005 година правителството опитало да постави въпроса с финансирането на железопътния транспорт пред кохизионния фонд, но то категорично било отказано, защото БДЖ било самостоятелно търговско дружество. През миналата година 170 вагона минали през голям ремонт и в момента били в движение. Мутафчиев категорично заяви, че парите за БДЖ не са достатъчни. Оказа се, че той вече бил споделил с премиера готовност да си поде оставката. Това щяло обаче да стане, ако разследването покаже, че има слабости в неговата работа. Поради същите причини не бил уволнен все още и директорът от БДЖ Олег Петков, който пряко отговаря за пътническите превози.

Междувременно правителството призова всички прояви, посветени на Националния празник – 3 март, да се ограничат; да се отложат концерти, събори и други тържества в знак на съпричастност към трагедията на семействата на загиналите по време на пожара във влака София – Кардам. Идеята е кметствата и местните власти да се придържат само към официалната част от проявите. Кабинетът има готовност да обяви национален траур още на извънредно заседание на 4 март или на редовното си заседание два дни по-късно, след като приключи идентификацията на жертвите на трагедията. 

Кметът на София на свой ред издаде заповед за преустановяване на всички съгласувани по Закона за събранията митингите манифестациите и проявите на територията на София, в това число и заплануваните мероприятия по повод 3 март - националния празник на България. От прессекретариата на президента обаче уточниха, че Столична община не може да отмени националните прояви по повод 3 март, а само мероприятия на общини или други организатори, затова всички национални мероприятия, свързани с отбелязването на 130-годишнината от Освобождението на България, ще се проведат по план.

До момента са разпознати шестима от загиналите при пожара във влака край Червен бряг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5449 |02.03.2008 Шест от жертвите на пожара във влака вече са разпознати . 5| 5135 |01.03.2008 Бил Клинтън напуска Хилъри, ако тя не стане президент . 9| 5130 |01.03.2008 Ранените в жп катастрофата са живи, виновни още няма, идентифицират изгорелите . 0| 6151 |01.03.2008 Баба Марта бързала - наденички вързала...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads