Реклама / Ads
11| 4280 |24.01.2021 НОВИНИ

”Мутри, вън” като предизборен слоган

.
”Президентът Румен Радев изпълни своя мандат успешно. Той защитаваше промяната, която беше основен мотив на неговата кампания, това е най-големият му успех. И я защити по най-естествения начин - като застана на страната на гражданите. Особено, когато гражданите поискаха промяна в настоящия модел на управление, той твърдо излезе и ги подкрепи с вдигнат юмрук и фразата ”Мутри, вън”, каза Слави Василев и добави, че това би бил един много добър предизборен слоган.
 

"Мандатът на г-н Радев е пълен провал. Той не успя да бъде обединител на нацията и посредник в диалога между различните политически сили", коментира Михаил Кръстев пред БНР, но уточни, че ако дългосрочната цел на президента е била да остане в политиката и да остави следа, мандатът му може да се определи като успешен, тъй като държавният глава е успял да бъде в центъра на събитията:

 

"И продължава да бъде в този център и в настоящата кампания за парламентарни избори, където президентът не би трябвало да има чак толкова силна роля. Очевидно Радев има политически амбиции, далеч надхвърлящи тези на държавен глава и на втори мандат. Предстои да видим дали дългоочакваният му политически проект ще бъде осъществен".

 

Според Слави Василев симбиозата между БСП и Радев е успешна и заяви, че би се изненадал, ако се яви като кандидат за втори мандат с подкрепата на друга партия:

"Няма конфигурация, при която БСП да не подкрепи Румен Радев, защото анализите сочат, че той е харесван президент. Очевидното е, че БСП без Радев е по-слаба".

"Хипотезата, че Радев ще се яви на изборите за президент без подкрепата на БСП, е абсолютно невъзможна от гледна точка на неговото избиране", смята Михаил Кръстев. Той уточни, че дали БСП ще подкрепи Румен Радев е друг въпрос, който ще се реши според политическата обстановка във времето, когато ще се проведат президентските избори:

 

"Ако се стигне до избори две в едно през есента, очевидно Радев и БСП ще са си взаимно изгодни и те ще успеят да постигнат баланс в отношенията си, за да се явят заедно. Ако се стигне до ситуация, в която БСП е на власт, нища чудно подкрепата за Румен Радев да не е толкова твърда". Кръстев открои Илияна Йотова като едно от ярките политическите остриета на БСП.

 

Двамата анализатори определиха като грешка на държавния глава пропуска му да представи подготвения от него и екипа му проект за промяна в Конституцията:

 

"Българските граждани заслужават, когато някой иска да променя основния закон, да заяви какво желае да променя в него. Незряло е проекти за конституция да се съхраняват в шкафчета и да се чака удобният момент за тяхното изваждане в подходяща политическа обстановка. Когато има идея и има проект, трябва да бъде показан веднага", посочи Михаил Кръстев.

 

Той изказа подозрение, че още през лятото Румен Радев е планирал начало на своята кампания, обвързана със Стратегическия документ и с проект за промяна в Конституцията.

 

"Тясно му е президентството на г-н Радев", коментира Кръстев.

 

Слави Василев подчерта, че проектът на президента за промяна в Конституцията стои в шкафчето му и това не значи, че той няма един ден да види бял свят.

 

Анализаторите коментираха предстоящите парламентарни избори и бяха категорични, че Бойко Борисов не би се оттеглил, както сам той беше заявил. Василев и Кръстев изразиха очакване лидерът на ГЕРБ отново да бъде водач на партийна листа.

 

"ГЕРБ без Бойко Борисов би била същият проект като "Републиканци за България" на неговия заместник (Цветан Цветанов - доскорошен втори в ГЕРБ, а сега лидер на "Републиканци за България" - б.р.), т.е. едно голямо нищо. ГЕРБ без Борисов се разпада веднага, Бойко Борисов го знае това", смята Василев.

 

Според Михаил Кръстев ГЕРБ не би се разпаднала като партия без Бойко Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3587 |24.01.2021 Проф. Георги Христов: COVID не е като грип, нямаме данни дали ще живеем със заразата . 13| 3240 |21.01.2021 Симеонов: Рискът в нощните барове е като на пълен стадион . 14| 8899 |19.01.2021 Иван Бакалов: Управляващите като чуят за камери в секциите, полудяват . 71| 11780 |17.01.2021 Борисов пак си спомни за комунистите. Посети католически храм в Раковски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads