Реклама / Ads
11| 6871 |30.04.2009 НОВИНИ

МВФ: България е в тежък шок, идват фалити

.
Задават се фалити в България
Една от изненадите в заключенията на тази мисия беше значителното занижаване на прогнозата за развитието на българската икономика през 2009 година. Тя се оказа по-ниска дори от вече занижената прогноза в новия доклад на МВФ за световната икономика.
 

МВФ публикува заключителния доклад на мисията на фонда в България. Според експертите на МВФ българската икономика изживява понастоящем тежък шок, пише в днешното си издание вестник Сега.

Само преди седмица в София приключи редовната консултативна мисия на МВФ. Една от изненадите в заключенията на тази мисия беше значителното занижаване на прогнозата за развитието на българската икономика през 2009 година. Тя се оказа по-ниска дори от вече занижената прогноза в новия доклад на МВФ за световната икономика. Експертите на МВФ вещаят за България негативен икономически ръст.

На базата на нови данни мисията на международната финансова институция стига до заключението, че свиването на българската икономика ще е още по-голямо - минус 3.5 процента. След завръщането си във Вашингтон екипът на мисията публикува официално заключенията си, в които прогнозата за негативен ръст бе потвърдена. Според доклада данните за разплащателния баланс показват, че България изживява изключително тежък икономически шок. Постъпленията на чужди капитали от октомври до април са били само 800 милиона евро. Разликата спрямо предходните пет месеца е огромна - тогава сумата е била 6.1 милиарда евро. Според доклада на МВФ намаляването се дължи поне частично на решението на БНБ от края на 2008 година да намали задължителните резерви.

За икономическия шок допринасят и ред други фактори. През първите два месеца на тази година износът е намалял с 27 процента. Рязко надолу върви и потребителското търсене - то е спаднало с 32 процента. Това поне е намалило дефицита по текущата сметка почти наполовина. Екипът на МВФ открива ясни признаци за това, че икономиката на България вече се свива. Производството е с 23 процента по-ниско в сравнение със същия период през миналата година. Поръчките са намалели с 35 процента. Капиталовите постъпления ще намалеят с над 24 процента в сравнение с 2008 година (от 33.5 процента от БВП през 2008, на 9.25 от БВП през 2009). Преките чуждестранни инвестиции ще намалеят с 58 процента в сравнение с 2008, и със 75 процента в сравнение с 2007 година. Пред най-големи трудности е изправен нефинансовият бизнес-сектор. Екипът на МВФ посочва, че секторът е силно задлъжнял, продажбите намаляват, а домашно или външно кредитиране няма. Фирмите ще трябва да уволнят работници, а някои ще фалират, се казва в доклада. България разполага с известно пространство за маневриране, но МВФ напомня колко непредвидима е настоящата криза. Всичко зависи от това какво ще се случва от тук нататък на световните финансови и икономически пазари, заключава ежедневникът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5810 |27.04.2009 Йосич си живеел спокойно в България при 4 правителства . 12| 4875 |27.04.2009 М. Велчев: Не на двуполюсният модел в България . 5| 5044 |26.04.2009 В България няма опасност от свински грип . 7| 5925 |25.04.2009 Вранча люшна отново България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads