Реклама / Ads
0| 5062 |15.07.2015 НОВИНИ

МВФ иска повече пари за Гърция при облекчени условия

.
Европейската комисия обяви мобилизирането на 35 милиарда евро за подкрепа на гръцката икономика. Парите ще бъдат на разположение до 2020 година, ако бъдат спазени условията, договорени от евролидерите в понеделник. В същото време се разгаря скандал с доклад на Международния валутен фонд, който предупреждава, че споразумение като постигнатото няма да реши проблема.
 

В доклада на МВФ пише, че Гърция ще има нужда от доста по-щедро облекчаване на дълга, отколкото сега се предлага от кредиторите и че през следващите две години гръцкият държавен дълг ще достигне двеста процента от БВП. МВФ е скептичен, че Гърция ще може да спазва прекалено строгите мерки, наложени от европейските кредитори.

 

Фондът смята, че Гърция би трябвало да получи 30-годишен гратисен период преди да започне да изплаща задълженията си. Лидерите от еврозоната, които стигнаха до споразумението, би трябвало да са били запознати с този доклад. Така се получава, че фондът и кредиторите влизат в противоречие за условията за нова спасителна програма за Гърция. В същото време фондът не дава признаци, че задължително ще участва в тази програма.

 

Европейската комисия предложи да отпусне спешно тримесечен кредит от седем милиарда евро за Атина, за да може Гърция да покрие плащанията си през юли.

Комисията обяви и мобилизирането на общо 35 милиарда евро от различни фондове, за да се стимулира гръцката икономика.


"20 милиарда ще дойдат от структурните фондове, други 15 милиарда – от Общата земеделска политика. На разположение са и допълнителни 210 милиона за най-слабите хора в обществото. Ако се използват разумно, тези пари могат да доведат до реални инвестиции в икономиката", заяви, цитиран от БНТ, Валдис Домбровскис, зам-председател на ЕК за еврото и социалния диалог.

Заради тежкото положение на Гърция Европейската комисия освобождава предсрочно плащания по различни проекти. В резултат на това гръцкият бюджет ще спести около два милиарда евро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5758 |15.07.2015 Янаки Стоилов: Калин Христов искаше банкова ваканция . 0| 5984 |15.07.2015 В Гърмен искат оставките на Цацаров, Бъчварова и Павлова . 0| 8979 |15.07.2015 Официално от БНБ за Фрог: Искров иска да остане в банковата система . 0| 5678 |15.07.2015 Борисов разрешава повече харчове за министерствата само след оставка на министъра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads