Реклама / Ads
9| 5275 |27.12.2018 НОВИНИ

МВнР без позиция на обидите на руското посолство

.
Министерството на външните работи няма да излезе с официална позиция във връзка с тиражираните от руското посолство обидни квалификации срещу български граждани.
 

Това заявяват от МВнР в отговор на запитване от Атлантически съвет по повод на избухналия по-рано скандал заради публикация на официалния сайт на посолството на Русия, в която неодобряващи руската политика граждани са наречени "олигофрени и малоумници" и "жълтопаветни русофоби".

 

По-рано българските дипломати Илиян Василев и Стефан Тафров призоваха министерството да реагира по категоричен начин на публикацията, която е репост от електронно издание, тъй като с публикуването на дипломатическия сайт, самото посолство се солидаризира с нея и я превръща в своя позиция.

 

"Здравейте, запознахме се с публикацията. МВнР засега няма да реагира на това съобщение, тъй като от публикацията става ясно, че е споделяне на информация от сайт, а не позиция на самото посолство. От реакциите дипломатите от руското посолство вероятно вече са установили колко неуместно са постъпили. Една реакция от наша страна само ще привлече допълнително внимание към тази публикация, каквото определено не е необходимо според нас. Моля всички заедно да уважаваме собствените си институции и си помислете какъв сигнал ще изпратим, ако за всеки такъв пост МВнР излиза с позиция. Уверяваме ви, че ако официален представител на чуждо правителство се опита да отправи подобни квалификации, ще има подобаваща реакция както винаги. Моля също така да ни уведомите, ако чужди дипломати се опитата да осуетят правото на мнение и граждански протест на български граждани, тогава също ще реагираме своевременно. Правото на свободно изразяване на мнение е гарантирано от конституцията, а публичните протести също са разрешени след уведомяване на съответните органи на власт. Благодаря ви за силната гражданска позиция." - гласи позицията на МВнР.

 

В отговор последва лаконична реакция от Атлантическия съвет на България: "В тази първа реакция личи признаване на проблем, но липсва желание или мотивация за публична реакция. Очакваме официалната позиция на Министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева."

 

По-рано във Фейсбук се появиха съобщения, че руското посолство цензурира на страницата си коментари, изразяващи несъгласие, въпреки че в тях не се съдържат неуместен език или неистини. Засега от МВнР няма коментар по проблема.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6025 |30.11.2018 Илиан Василев: Позицията на Горанов е незащитима, каквито и опити КПКОНПИ да прави . 3| 4040 |14.11.2018 Александър Симов: Опозицията не е меко, пухкаво зайче . 3| 3694 |14.11.2018 Министри докладват в НС за българската позиция за пакта за миграция . 1| 3549 |12.11.2018 За Бюрото за контрол на СРС-тата трябва специалист с гражданска позиция, смята адв. Ал. Кашъмов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads