Реклама / Ads
4| 5445 |18.08.2014 НОВИНИ

МВнР: Ирак заплашва националната ни сигурност

.
Кризата в Ирак директно заплашва националната ни сигурност. Това обяви служебният външен министър Даниел Митов на пресконференция във ведомството, в която представи своя политически кабинет.
 

 

Той издаде подробности от Извънредния петъчен съвет на министрите по външните работи на ЕС, където са били обсъждани кризисните положения в Либия, ивицата Газа, Украйна и Ирак.

За първи път сме свидетели на кризи от ниво 3, изрази притеснението си Митов, като подчерта, че положението в Ирак ни касае особено пряко, тъй като са заплашени външните граници на ЕС, отбеляза нюз . бг

 

Остават реални опасенията, че ще има и бежански поток. Не можем да останем пасивни и безучастни пред такова варварство, категоричен бе Митов. По думите му Германия вече е взела решението да изпрати военна помощ в Ирак, като такива действия обмислят и от Великобритания и Чехия.

 

България все още няма официално запитване, но ако постъпи такова, страната ни ще трябва да го обмисли и да прецени какви са възможностите.

Ние обаче можем да бъдем полезни в хуманитарен аспект, като евентуално след обсъждане и проучване какво е необходимо в Ирак, можем да изпратим належащи партиди с вода, одеала и други.

 

Припомняме, че в момента в Северен Ирак настъпват джихадистите от „Ислямска държава", които контролират част от района и поголовно избиват кюрдите йезиди. Ситуацията принуди САЩ да започнат въздушни удари по позиции на ислямистката армия.

Преди дни лидерът на иракски Кюрдистан Масуд Барзани официално поиска военна помощ от международната общност, изтъквайки, че в Ирак се борят „не срещу терористична организация, а срещу терористична държава".

 

Разчитаме много да се възстанови диалогът Русия-Украйна-ЕС и се надяваме да няма повече санкции, но ако ситуацията ескалира, такива може и да има, прецени още служебният министър.

Според него Русия носи тежка отговорност за дестабилизацията на Украйна, но Киев трябва да координира санкциите, които обсъжда, с ЕС, за да не създава проблеми на неговите страни-членки.

 

На извънредния съвет на външните министри е постигната категоричната позиция за солидарност в рамките на ЕС за преодоляване на последствията от руската забрана за внос на селскостопански стоки. Оказа се, че скроо предстои и съвет на земедеслките министри на ЕС, където ще бъдат коментирани и определяни компенсациите на земеделците, вследствие на ембаргото.

 

Във вътрешнополитически план министър Митов увери, че в рамките на мандата на служебното правителство няма да изпращаме в чужбина посланици с принадлежност към Държавна сигурност. Освен това стана ясно, че ведомството вече работи по кандидатурата на Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС.

В случай, че това място бъде разпределено на европейските социалисти, то България ще настоява на Георгиева да се даде ресор, който да е от приоритетните за ЕС.

 

Стана ясно още, че външното ведомство вече работи по ревизия на управлението на министър Кристиан Вигенин, като скоро ще има резултати.

 

Днешната пресконференция бе повод и министър Митов да представи своя политически кабинет, началник на който ще бъде Владимир Миланов. Заместник-министрите ще бъдат трима, като всеки един от тях е с дългогодишен опит в международните отношения.

Катя Тодорова - бивш зам.-министър на външните работи през 2002 г. ще отговаря за организацията на изборите в чужбина, а Валентин Порязов ще се занимава с организациите НАТО и ООН. Последният зам.-министър пък ще се справя с Европейските въпроси - Румен Александров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4880 |15.08.2014 Районният кмет на Варна бил заплашван от ромски босове . 2| 5329 |11.08.2014 Външно: Не пътувайте до Северен Ирак . 7| 4919 |08.08.2014 Обама разреши въздушни удари в Ирак . 90| 9570 |20.07.2014 Ангел Славчев хвърли оставка, заплашвали го с борци, Пеевски командвал ББЦ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads