Реклама / Ads
7| 3338 |16.01.2021 НОВИНИ

МВнР ограничава издаването на служебни паспорти

.
Министерството на външните работи е взело решение да ограничи издаването на дипломатически и служебни паспорти, които дават на притежателите си права аз по-лесно и безвизово пътуване в чужбина. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството, с което обявиха, че ще инициират промени в Закона за българските лични документи.
 

Целта на измененията е да се сведе до минимум възможността от злоупотреби, тъй като настоящата нормативна уредба дава практическа възможност всеки дееспособен български гражданин да получи служебен паспорт, ако регистрира юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство.


Чрез промените право на такива документи ще имат само членовете на ръководствата на лицензираните спортни федерации, вписани в регистъра по Закона за физическото възпитание и спорта, както и членовете на ръководствата на представителните организации на работниците и служителите и на представителните организации на работодателите на национално равнище. 


Решението идва и в контекста на друго събития през изминалата вече 2020 г., когато хазартния бос Васил Божков избяга в Дубай. Тогава стана ясно, че той е напуснал страната със служебен паспорт от 2011 г. в качеството му на представител на национална спортна организация. Такъв документ е имал и близкият до него бизнесмен Георги Попов. И двата паспорта бяха анулирани. 


Решението идва и на фона на друг скандал в общественото пространство от последните няколко дни. По информация на в. “Сега” български ММА бойци и астролози също пътуват с ВИП аспорти. Основната привилегия за притежателите на служебни паспорти е, че могат да пътуват без виза до държави, които изискват визи за български граждани, каквато е например САЩ.


Основният проблем е, че подобни паспорти са издавани и за всякакви други хора, включително в полза на федерацията по ММА, чийто шеф Станислав Недков-Стъки. Стъки стана особено актуален това лято, когато се превърна в един от организаторите на контрапротестите срещу антиправителствените демонстрации у нас.


МВнР отказва да предостави информация за длъжността на притежателите на папортите с обяснението, че комбинацията от длъжността и институцията ще разкрие самоличността им, а това са защитени лични данни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3406 |09.01.2021 МВнР: На падналия край Джакарта самолет няма българи . 3| 4562 |08.11.2020 Д-р Гергана Николова: Издаването на направление за PCR е почти невъзможно за личните лекари . 0| 4755 |01.11.2020 Временно затвори сектор ”Заверки и легализации” към МВнР заради заразен с коронавирус . 11| 4313 |12.09.2020 Ограничават движението в тунел ”Витиня” тази нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads