Реклама / Ads
6| 5005 |11.01.2011 НОВИНИ

МВнР с опция да заобиколи Първанов за ДС-дипломатите?

.
Весела Чернева
Външно министерство очаква конструктивна стъпка на президента Георги Първанов във връзка с решението на кабинета за отзоваване на посланиците, работили за бившата Държавна сигурност.
 

Според Весела Чернева, говорител на МВнР създадената ситуация е вредна за българската дипломатическа служба. Тя показва, че има ясен дефицит на доверие към част от задграничните представителства.

В края на декември правителството предложи на президента да отзове 33 -ма посланици, за които Комисията по досиетата обяви, че са с принадлежност към ДС. Предстои същото да бъде поискано за още двама посланици, чиито имена излязоха с по-късно.

Все още се чака държавният глава да каже дали ще подпише указите за връщането на дипломатите. По-рано той обяви, че не е готов да приеме бланкетно предложение и настоя случаите да се гледат папка по папка, но премиерът Борисов отказа.

За МВнР проблемът не е персонален. Ние не можем да влезем в лични уговорки с всеки от тези хора поотделно. Проблемът на системата може да се реши по системен път. Личните уговорки са ни довели до положението, в което сме, коментира Чернева.

Що се отнася до това,  дали Външно министерство е готово да върне ДС-посланиците за консултации в София, по думите й това винаги е друга опция.

Една от възможностите Външно министерство да заобиколи президента Първанов, е да извика посланиците на консултации, които да продължат по-дълго. Подобно развитие все още не е коментирано официално.

При аналогична ситуация, в която Първанов не издаваше указ за назначение на нов директор на военното разузнаване, тази необходимост бе заобиколена с назначаването на цивилен за изпълняващ длъжността.

Това, което зависи от нас, ние сме го направили. За съжаление, сме в неприятната ситуация да трябва да оперираме с една система от задгранични представителства, част от които имат ясен дефицит на доверие. Това не само че поставя външния министър в невъзможна ситуация, но поставя ограничения през възможностите да си вършим работата, да правим външна политика в интерес на българските граждани, коментира още Чернева.

Весела Чернева каза, че тази седмица се очаква Народното събрание да гласува резолюция за създалата се ситуация след доклада на Комисията по досиетата, която разкри, че в половината от ЕС, в почти всички съседни държави и в много други, България е пратила агенти на ДС.

В зависимост от "тона" на този документ, Външно министерство ще предложи и промени в Закона за дипломатическата служба, които да регламентират последващи назначения на дипломати с кариера в Държавна сигурност.

Засега не ясно какви ще са конкретните текстове, но по неофициална информация има готовност при подкрепа от страна на парламента да бъде предложена лустрация.

От всички общо 196 души, обявени от Комисията по досиетата, 90 и в момента са служители на Външно министерство. От тях 35-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, четирима са генерални консули, седем оглавяват дирекции в министерството. Част от тях са назначени през мандата на ГЕРБ и по предложение на правителството на Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6648 |07.01.2011 Я. Янев: Борисов има договорка с Първанов . 49| 6596 |06.01.2011 Първанов: Мъка! . 27| 5402 |05.01.2011 Отзовават агентите дипломати само с указ на Първанов . 12| 5128 |03.01.2011 А. Ангелов: Първанов не е военен стратег

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads