Реклама / Ads
21| 7063 |11.12.2013 НОВИНИ

МВнР осъди изказването на Ердоган за "турска" Тракия

.
Tурският премиер Реджеп Тайип Ердоган
Министерството на външните работи на България осъди изказванията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който в предизборна реч обяви части от България, Гърция, Македония и Сърбия за турски.
 

"Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион"
, каза Ердоган в предизборно мероприятие.

Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята, смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат, подчертава МВнР и напомня, че основополагащи за добросъседските отношения и за европейската перспектива на всяка страна са зачитането на международното право, вкл. принципите на суверенитета и териториалната цялост.

Изявлението на турския държавник бе последвано от остри реакции в повечето балкански страни. В Гърция то бе оценено „като всичко друго, но не и приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изгражда мостове и да преодолее проблемите”.

„Турският премиер се опитва да разшири турските завоевания и искания на целия балкански регион”, писа вестник „Та Неа”, а „Имерисия” коментира: „Ердоган е невероятен – и Солун е Тракия!” „По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсяване на „Турската република Тракия”, в която, освен гръцки, има територии и от Южна България и Централните Балкани”, добавя „Та Неа”.

Изданието посочва, че не било за първи път Ердоган да предизвиква подобни реакции. През октомври негово изказване по време на посещение в Призрен предизвика остри реакции в Сърбия. Тогава заяви, че "Косово е Турция и Турция е Косово", посочвайки близките връзки между турската и косовската страна.

От гръцкото външно министерство реагирали остро на изявлението, което, според вестника, е припомнило за изявлението на бившия албански премиер Сали Бериша, който говорел за Албания с територии в Македония, Гърция и Косово.

"Трябва винаги да се внимава на историческите изказвания, особено в регион като Балканите. Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които от своя страна почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона. За Гърция, която би могла да направи много исторически изказвания, това е единна и неотчуждаема позиция", заявил говорителят на гръцкото МВнР Константинос Кутрас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4766 |22.11.2013 ЕК: 35% българи вярват в правосъдието . 19| 5623 |19.11.2013 Екимджиев: Цацаров е длъжен да се самосезира за изказването на Орешарски . 16| 5867 |16.11.2013 ГЕРБ сезира прокуратурата за изказването на Орешарски . 49| 5748 |16.11.2013 Борисов: Изказването на Орешарски е противоконституционно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads