Реклама / Ads
10| 4682 |25.01.2011 НОВИНИ

МВнР притисна Първанов за ДС-дипломатите

.
Тази седмица Министерския съвет ще вземе решение за отзоваване на останалите двама дипломати с досиета и ще ги предложи на президента за отзоваване. Това обяви говорителят на Външно Весела Чернева, която припомни, че за 33-ма от списъка на Комисията за досиетата това (решение за отзоваване, б.р.) се е случило.
 

Надяваме се президентът да подпише указите за отзоваване, каза още Чернева.

Тя е категорична, че сега се налага да се действа на блок. „Разглеждане случай по случай можеше да се прави преди години. Президентът е можел да поиска да прочете папките в 2006 година", коментира Чернева.

Сега става въпрос за 50 % от активно работещите на високи позиции в дипломацията и ситуацията създава недоверие към тях, подчерта още тя.

Припомняме, преди дни държавният глава заяви по повод отзоваването на дипломатите с досиета, че е прочел повече от половината папки. Само в една от тях съм намерил неща, които са укорими от морална гледа точка.

Има един човек за когото не мога да се застъпя, допълни той но не пожела да посочи кой е този дипломат.

В по голямата част от досиета, по думите му, няма почти никаква информация.

Президентът е изискал факти от министерски съвет във връзка с мотива на външно министерство, че дипломатите с досиета са загубили доверие на приемащата страна и с агентурното си минало са уронили престижа на страната ни.

На брифинга във Външно стана ясно още, че утре - 26 януари, ще бъде обявен първият конкурс за генерални консули в 12 страни, който ще е отворен за хора с необходимите качества извън министерство на външните работи, съобщи говорителят на министерството Весела Чернева.

Ползвани са процедурите за подбор на европейската дипломатическа служба. Кандидатите ще бъдат оценявани от комисия, съставена от дипломати и независими външни експерти. Едно от изискванията е писмено съгласие на кандидата за проверка по закона за досиетата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5296 |24.01.2011 Т. Дончева: Спорът Борисов-Първанов е привиден . 15| 4800 |18.01.2011 Първанов уволни шефа на Правния си съвет заради „Тановгейт” . 38| 5022 |17.01.2011 М.Димитров: Първанов толерира ДС . 4| 4747 |17.01.2011 МВнР стартира смяната на ДС-дипломатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads