Реклама / Ads
1| 6292 |27.04.2012 НОВИНИ

МВР в акция по празниците

.
От днес се увеличават полицейските постове на входно-изходните трасета на столицата и големите градове през празничните дни.
 

 

Целта, според МВР, е през почивните и празнични дни да не се допускат задръствания и груби нарушения на правилата за движение. “Зелена вълна“ пък ще подпомага трафика от и към столицата.

 

Служители на Главна дирекция „Охранителна полиция“ ще осигурят организация за засилено полицейско присъствие и регулиране на движението на натоварените участъци в часовете с най-интензивно движение през празничните дни /28 април - 1 май/. Засилени полицейски постове ще има на входно-изходните трасета на столицата - по направлението за Перник, на изходите на столицата към магистралите „Хемус” и „Тракия”, както и по изходните трасета на големите областни центрове. Ще се извършва строг контрол и по третокласната и общинска пътна мрежа и налагане на санкции на неправоспособни водачи и управляващи МПС след употреба на алкохол.

 

По данни на КАТ „Пътна полиция” рискови участъци от републиканската пътна мрежа с концентрация на пътни инциденти:

- международен път Видин - София – Кулата /Е-79/ в района на Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански;
- Ботевград-Новачене-Мездра;
- Стара и Нова Загора /при с. Подслон/;
- Нова Загора-Сливен;
- София-Бургас в района на „Петолъчката” край Сливен;
- София-Перник при Владая; Русе-Бяла;
- пътя София-Плевен-Русе до гр. Луковит, Горни и Долни Дъбник
- София-Самоков-Кюстендил
- Самоков-Дупница и др.

 

Пътните полицаи призовават водачите на моторни-превозни средства да спазват правилата за движение.

 

За безпроблемното придвижване на жителите и гостите на столицата на 27 април ще дежурят 60 служители на „Пътна полиция“ – СДВР.

 

От 13 часа на 27, 28 април и на 12 май ще бъде отворена „зелена вълна“ на следните входно-изходни артерии:

Бул.„Цариградско шосе“ – АМ „Тракия“
Бул.“Ситняково“ – „Ботевградско шосе“ – АМ „Хемус
Бул.“Цар Борис III“ – Владая
Бул.“Тодор Александров“ – околовръстен път – АМ „Люлин“
Бул. „Сливница“ – бул. „Европа“ – Милево ханче.

 

През празниците столичните пътни полицаи ще осъществяват засилен контрол на скоростта с мобилни радарни камери, за управление след употреба на алкохол и наркотици, ще се следи стриктно за неправоспособни водачи, за шофиране с колани и каски.

По време на великденските празници в страната бяха регистрирани 64 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 11 и са ранени 89 души, трима от които са с опасност за живота – припомнят от Пътна полиция. Основните причини за тежките инциденти са превишена скорост и неправилно изпреварване. Голяма част от катастрофите са станали по третокласни и общински пътища.

 

От КАТ “Пътна полиция“ при ГД „Охранителна полиция“ напомнят на водачите, че санкциите за превишаване на скоростта в населено място са: с 10 км – 20 лв., до 20 км – 50 лв., до 30 км – 100 лв.; до 40 км – 200 лв. и до 50 км – 300 лв. При превишаване на скоростта с над 50 км санкцията е 350 лв. + 50 лв. за всеки следващи 5 км/час. За водачи на обществен превоз на пътници и превозване на опасни товари тези санкции са завишени.

 

За управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила глобата е от 300 до 600 лв. и отнемане правото на управление за срок от 2 до 12 месеца за шофьори със стаж до 2 години. За шофьори със стаж над 2 години глобата е от 200 до 500 лв. и лишаване от право на управление от 1 до 12 месеца. При повторно нарушение глобата е от 1000 до 2000 лв. и лишаване от правоуправление за срок от 1 до 3 години.

 

При концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила наказанието е лишаване от свобода до 1 година. За водач, който откаже да му бъде направена проверка за алкохол или упойващи вещества глобата е от 500 до 1000 лв. и лишаване от право на управление от 12 до 18 месеца.

 

С глоба от 100 до 300 лв. се наказват лица, които шофират без свидетелство за управление на МПС. С лишаване от свобода до 2 години се наказва този, който управлява МПС в срока на изтърпяване на същото наказание.

 

С глоба от 50 лв. се санкционират водачи, които преминават на червен светофар; при шофиране в бус-лента без да имат право на това; при неизползване на обезопасителни колани; при използване на мобилен телефон без слушалка.

 

Проверките ще обхващат и наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.

 

Пътните полицаи припомнят основните изисквания за безопасно шофиране: съобразена с пътните условия скорост; въздържане от рисково изпреварване, спазване на дистанция.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4902 |16.04.2012 1/ 2 млн.се прибират в столицата след празниците . 3| 5213 |12.04.2012 Тотален контрол на КАТ по пътищата през празниците . 7| 5998 |31.03.2012 Спецакция предотврати две гонки в столицата . 53| 12821 |30.03.2012 БСП в акция – готви нов вот срещу Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads