Реклама / Ads
5| 4083 |12.01.2010 НОВИНИ

МВР даде заден, интерфейсът отпада?

.
ЗЕС предизвика дебати в НС Източник: Вяра Йовева
Законът за електронните съобщения, който бе приет на първо, се обсъжда на кръгла маса в Нароното събрание.
 

Председателят на парламентарната вътрешна комисия Анастас Анастасов потвръди, че отпада т.нар. интерфейс ( система от мониторинг център и други входно-изходни програмно-технически средства на предприятие, осъществяващо електронни съобщения, чрез която се предоставя достъп до прихващаните електронни съобщения или данните, свързани с повикването).

В дискусията в парламента освен депутати участваха и представители на МВР, на комисията за регулиране на съобщения, на мобилните оператори и гражданското общество.

Данните се запазват за срок не повече от 12 месеца, каза Анастас Анастасов и добави, че в закона е записано, че в срок до два часа от момента на постъпване на искане за достъп до данни за трафика, те трябва да бъдат представени.
Глоба до 300 000 лв. е предвидена като сериозна санкция в Закона, ако мобилните оператори не изпълняват задълженията си.

Достъп до справките от трафичните данни ще имат само упълномощени лица, заяви Анастасов.
Досега са организирани 6 обществени обсъждания по Закона за електронните съобщения, подчерта зам.- вътрешният министър Веселин Вучков.

„Всеки един от нас иска сериозните престъпления да бъдат разследвани, разкривани и наказвани”, заяви министър Вучков.
Никой не иска държавата да се превръща в Биг брадър, допълни още министърът. Достъпът до трафични данни ще става след разпореждане от съдия, каза още той.

На днешната кръгла маса в НС стана ясно, че през декември 2009 година общо 636 искания за достъп до трафични данни са поискани от мобилните оператори, като за 604 от тях са получили разрешение от съда.

От Мтел са получени 24 справки, като най-краткият срок на получаване е един ден, а най дълго справка се е бавила 20 дни.
От Глобул са предоствили 76 справки, а от Виваком 22.

Христо Бисеров от ДПС посочи, че е доволен от отпадането на интерфейса, въпреки притесненията си как ще се гарантира тайната на кореспонденцията.
„Тайната на кореспонденцията не е само в нейното съдържание, тайната на кореспонденция е и в нейния адресат", коментира той.

Според Бисеров срокът за съхраняване на трафични данни трябва да бъде намален на 6 месеца.
В закона е записано, че разрешението за тези данни ще се дава от районните съдии, но не става ясно какво обаче се случва, когато такива данни се искат за районен съдия или негови роднини. Разрешение тогава трябва да се иска от председателя на окръжен съд, предлагат от ДПС.

Според депутата от ДПС има някои неясноти и около самите справки. Справката трябва да е в един или най-много два екземпляра и това да бъде записано в закона, убеден е Бисеров.
След образуването на наказателно производство справката да се съхранява от органите на съдебната власт, настоява още депутатът от ДПС. И предлага още след 6 месеца, ако справката не влезе в употреба, да се унищожава по реда на закона за СРС-тата.Според Бисеров парламентарната комисия за контрол на СРС-та трябва да контролира и използването на разпечатките от мобилните оператори.

Петър Корумбашев от БСП също смята, че трафичните данни трябва да се съхраняват 6 месеца, а достъпът до тях да се дава от окръжния съдия.

От БСП обаче предлагат по-тежки санкции - ако бъде разгласена информация от достъпа до данните от мобилните оператори, наказанието да е лишаване от свобода от 5 до 8 години и глоба до 100 000 лв.

Според Александър Кашънов от програма Достъп до информация трябва да има симетрия в наказанията. Той подчерта, че в момента неправомерното разпореждане с личните данни на хората се наказва с глоба до 5 000 лв. а законът предвижда, ако мобилните оператори не предоставят трафични данни санкция в пъти по- висока от тази.

Парламента дискусията по темата ще продължи на 14 януари ( четвъртък) от 14.30 в НС. Frognews.bg припомня, че за четвъртък сутринта е предвиден и протест срещу закона за електронните съобщения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4518 |07.01.2010 Бургас даде рамо на Желева като евродепутат . 2| 4643 |05.01.2010 Раданов: Няма как да не се даде откуп на пиратите . 6| 5505 |30.11.2009 ЕС даде 40 дни на БАН да преструктурира феодалната система . 7| 5006 |27.11.2009 Зам.-министър подаде оставка заради служба в ДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads