Реклама / Ads
6| 4961 |14.10.2011 НОВИНИ

МВР готово за изборите

.
Повече от 15 хиляди униформени ще охраняват 11 744 секции в изборния ден на територията на цялата страна. Това съобщи зам.-министърът на МВР Веселин Вучков на пресконференция във ведомството на тема „Организационни мерки на МВР за законосъобразно протичане на изборния процес".
 


„Поддържаме връзка с ЦИК, срещнахме се и с представители на ОССЕ. Още в началото на септември започна планирането и координацията на основната дейност на МВР за изборите", съобщи Вучков.


Той направи  презентация, от която стана ясно, че МВР са разработили методика за разследване на престъпления, свързани с избирателното право. „Ангажирахме прокурори и полицаи, които са работили по тези престъпления. Тази методика е изцяло практически ориентирана. Обучихме около 500 полицейски служители за разследване на престъпления срещу избирателното право", обяви още Вучков и подчерта, че прилагането на СРС-та са недопустими в такива случаи.

 

Главният прокурор също е издал свои методически указания за воденето на такива досъдебни производства. „Те са нови, защото има нови разпоредби на НПК, изцяло нов Изборен кодекс и т.н.", обясни Вучков.


Той представи кратка статистика за резултатите от всички усилия за месец и половина. Образувани са 20 досъдебни производства за престъпления на нарушаване на избирателното право, 2 досъдебни производства са образувани за опити за пречене на гражданин да упражни избирателното си право чрез насилие, заплаха или др.

Осем досъдъседни производства са образувани за даване или предлагане на имотна облага на някого с цел да се склони лице да гласува за определен кандидат. По отношение на организаторите и ръководителите на купуването на гласове са образувани до момента 6 досъдебни производства. Три са разследванията за документни престъпления.


Като проблем Вучков изтъкна наличието на 82 хиляди лични карти с изтекъл срок. Това сериозно ще възпрепятства тези, които искат да гласуват на 23 октомври, а не са си подменили личните документи, коментира още той.


Зам.-министър на МВР посочи, че до 17.00 часа на 23 октомври гражданите могат да отидат в звената, да си подадат заявление и да получат удостоверение, с което могат да гласуват.


От 12.00 часа на 3 октомври работи денонощна открита линия за сигнали за търговия с гласове. Хората могат да подават сигнали на телефон 982 22 32, факс 982 56 46 и електронна поща: izbor@mvr.bg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5955 |14.10.2011 Социолози: 1-2 големи компромати ще гръмнат до изборите . 17| 5234 |05.10.2011 Парламентът ще си даде междучасие преди изборите . 16| 5206 |04.10.2011 Борисов: Изборите са състезание - играеш, биеш, не се отказваш . 88| 6871 |22.09.2011 Б. Борисов: По изборите ще разберете какво щеше да е, ако ГЕРБ не беше на власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads