Реклама / Ads
1| 4756 |28.01.2015 НОВИНИ

МВР: Граничарите съдействат на всеки нуждаещ се от закрила чужденец

.
Всички български гранични контролно-пропускателни пунктове са достъпни 24 часа в денонощието. Всеки чужденец може да заяви пред служителите от Главна дирекция „Гранична полиция", че иска да получи закрила в България и да получи достатъчно информация за правата си.
 

Това съобщават от пресцентъра на МВР. От ведомството уверяват, че до момента няма случаи на недопуснати в страната ни хора, които се нуждаят от закрила.

 

Повод за съобщението е това, че около 17.00 часа вчера на ГКПП-Капитан Андреево българска гражданка е заявила, че на ГКПП-Капъкуле турските гранични власти не желаят да пропуснат група сирийски граждани, желаещи да потърсят международна закрила в Република България. На жената е било обяснено от началника на смяната на пункта, че българските гранични власти нямат никакви правомощия на турска територия.  Той е посочил, че ако сирийците пристигнат на българския граничен пункт и заявят желание да им бъде предоставена закрила у нас, те незабавно ще бъдат предадени на регистрационен приемателен център на Държавната агенция за бежанци, която е компетентният орган за предоставяне на закрила.

 

От „Гранична полиция" са категорични, че спазват правилата за забрана за връщане (non-refoulement), залегнали в Хартата на основните права на Европейския съюз, Договора за функционирането на Европейския съюз, Конвенцията на ООН за статута на бежанците, Кодекса на шенгенските граници и други актове от вторичното законодателство на ЕС.

 

В съобщението се подчертава, че както служителите на граничните пунктове, така и полицаите, отговарящи за наблюдението на зелената граница, са обучени по въпросите, свързани с предоставянето на убежището и основните права на човека. Провеждат се и обучения на теми „Достъп до територия и производство за предоставяне на бежански статут в България" и "Уязвими групи".

 

На всички гранични пунктове са изпратени указания с начините за подаване на молба за закрила в България. Това е направено с цел да се гарантира спазването на принципа на забрана за връщане. На всяко автоматизирано работно място за извършване на паспортен контрол в електронен вариант се намират конкретните стъпки по обработката на лица, търсещи закрила пред служители на ГКПП.

 

Освен това, изтъкват от „Гранична полиция" с оглед информираността на чужденците, които се нуждаят от закрила, е създадена практика на ГКПП-тата да се поставят информационни табла с брошури, преведени на английски, френски, арабски, пущу и фарси. В тях се съдържа информация за правата на чуждите граждани, търсещи закрила.

 

През 2014 г. 353 чужденци са потърсили закрила на ГКПП. От тях 347 са граждани на Сирия (203 възрастни и 144 деца), двама - граждани на Афганистан и по един на Ирак, Иран, Йордания и Армения. От началото на 2015 г. 43 граждани на Сирия са потърсили закрила на ГКПП, посочват още от МВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4990 |02.01.2015 Всеки четвърти пушач в България купува контрабандни цигари . 37| 7580 |26.12.2014 Бащата на загиналия полицай: Оплакваше се всеки ден от пътищата и машините . 4| 4307 |17.12.2014 Премиерът: Нека всеки да преценява къде да си държи парите . 27| 5659 |12.12.2014 Министър Москов повтори: Всеки, който бие лекар е скот!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads