Реклама / Ads
51| 6191 |30.03.2011 НОВИНИ

МВР и МО в комбина срещу постановление на Дянков

.
Симеон Дянков
Министърът на отбраната Аню Ангелов спря приемането „ad hoc” на постановление, предложено от финансовия министър Симеон Дянков. Той се мотивира с думите, че когато се освобождава експертен потенциал, и то високо подготвен, администрацията губи. Това е безусловно и логически.
 
Предложението на вицепремиер е да бъдат освободени с едномесечно предизвестие всички служители в администрация, които вече са навършили пенсионна възраст.

Малко по-късно стана ясно, че против бил и Цветан Цветанов. Предстои „МО и МВР да съгласуват позициите си с Министерството на финансите, тъй като имат специален режим на пенсиониране. Всички останали министерства категорично подкрепят тази инициатива и отдавна са си свършили работата”, коментира след края на правителственото заседание министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Служителите в пенсионна възраст в администрацията на МО са едва 17, изтъкна военният министър Аню Ангелов. И всички те са в процедура на освобождаване. Двама обаче са болни и не може да им бъде връчено предизвестието. Ангелов предположи, че вероятно в структурите на пряко подчинение също има работещи пенсионери, но той не знае точния им брой. Във всеки случай е пуснал нареждане за отстраняването им. От 1 юли в системата на МО предстои да бъде съкратена 20 % от цивилната администрация и 11 % от Щаба на отбраната, все в изпълнение на административната реформа.

Далеч по-ентусиазиран се оказа колегата му Плевнелиев. Макар и той да не знаеше колко са работещите пенсионери в неговото ведомство, заяви готовност да ги освободи до един. „Аз подкрепям политиката на вицепремиера Дянков от гледна точка на оптимизиране персонала в министерствата, защото по този начин повишаваме производителността. Ако българите искат да забогатяват, те просто трябва да работят повече, включително и в държавната администрация”, отсече регионалният министър.

Идеята – служителите в държавната администрация, които са на пенсионна възраст, да бъдат освободени от работа след едномесечно предизвестие, лансира вчера вицепремиерът Дянков. „Щом законодателят е записал 60 години пенсионна възраст за жените и 63 за мъжете, това трябва да се спазва, иначе „дайте да вдигнем пенсионната възраст“, мотивира се финансистът. Пък и така щели да се освободят места за млади хора, които да заемат длъжностите след конкурс.

Сякаш предусещайки днешния отпор, Дянков подчерта, че най-много служители на пенсионна възраст имало във вътрешното и военното министерство. По неофициални данни в системата на Министерството на отбраната например работят около 300 души, които са пенсионирани като военнослужещи, взели са 20-те брутни заплати обезщетение, назначени са като цивилни лица и така към всичко изброено вземат и заплати за съответната длъжност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6463 |29.03.2011 Подготвяме "Дръзки" за операция срещу Либия . 4| 5468 |28.03.2011 Оредяват вещите лица по дело срещу Софийски имоти . 41| 4953 |28.03.2011 С. Станишев: И срещу мен протестираха, но не бяха отчаяни . 8| 6033 |27.03.2011 Потребителска асоциация спечели арбитражно дело срещу М-Тел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads