Реклама / Ads
0| 4599 |08.01.2010 НОВИНИ

МВР се отказа да подслушва телефони

.
МВР може да се лиши от възможностите на интерфейс, но при гарантирано предоставяне до два часа на данните от операторите и отговорност при неспазване на изискванията, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 

Дискусия по темата предстои във вторник, 12 януари, в Народното събрание. Министър Цветан Цветанов се срещна с Мария Капон за консултиране на промените в ЗЕС преди второто четене на текстовете. Като инициатор на законодателните промени в Закона за електронните съобщения МВР организира обществено обсъждане по темата. Промените в ЗЕС минаха на първо четене в НС и най-същественият проблем, който възникна, е свързан с т.нар. интерфейс и притесненията на гражданското общество за евентуални злоупотреби – припомни министър Цветанов.
МВР обсъжда вариант да се лиши от възможностите на интерфейса, но при гаранции в кратки срокове – не повече от два часа, да може да получава информацията от операторите, за да реагира незабавно в случаи на престъпления – категоричен бе вътрешният министър и поясни, че ако МВР се лиши от интерфейса, ще си спести главоболието непрекъснато да бъде под подозрение за евентуални злоупотреби.

В този смисъл и в отговор на процеса на обществената дискусия, МВР от няколко дни разработва законопроекта при алтернативата с и без интерфейс. В разговор с председателя на Комисията по вътрешен ред и сигурност и ръководството на МВР вчера, е решено за вторник да бъде насрочено повторно обсъждане в НС, където заедно с участниците в предишната дискусия и Инициативният комитет да бъдат намерени формата и начинът за решаване дали МВР да има интерфейс за постоянно ползване при съдийско разрешение или да бъде въведен механизъм за предоставяне на данните от операторите до два часа. При неспазване на срока, те да носят отговорност – парична санкция, включително и отнемане на лиценза.
Не приемаме за нормално досегашното положение – в момента МВР получава разпечатките от мобилни оператори понякога със срок до 160 дни, а понякога – въобще. Нашето искане е в кратък срок колегите да могат в реално време да проследят данните, свързани с престъпление. Това което предлагаме е само и единствено в интерес на гражданското общество – заяви в заключение министър Цветанов.
Смятаме, че има воля за диалог от страна на МВР, но считаме, че решаването на технически и административни действия не е повод за нарушаване на конституционни права на гражданите – е позицията на Мария Капон, участвала в срещата с министъра на вътрешните работи за консултиране на промените в ЗЕС преди второто четене на текстовете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4693 |14.12.2009 Христо Ковачки се отказа от фотосесия в съда . 1| 4859 |14.12.2009 Обраха магазин за мобилни телефони в Люлин . 13| 5116 |14.12.2009 ДСБ против шпионажа в интернет и мобилните телефони . 2| 6013 |01.12.2009 Николай Младенов тактично отказа на "външно"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads