Реклама / Ads
8| 5913 |28.10.2010 НОВИНИ

МВР пази Юрген Рот в София

.
Юрген Рот
Юрген Рот пристига в София, за да представи книгата си "Гангстерска икономика. Как организираната престъпност ни изкупува" (изд. "Слънце").
 

Разследващият немски журналист, който спечели дело срещу бившия вътрешен министър Румен Петков, обяви преди седмици в Брюксел, че се страхува да дойде в България. Това стана в присъствието на българския външен министър Цветан Цветанов. Още тогава той лично се ангажира да пази скандалния журналист, докато раздава автографи в българската столица.

„Ганстерска икономика” е своеобразна енциклопеция на европейската и световна мафия. В нея авторът се спира на начините, по които се свързват престъпни структури със законни икономически субекти. Дава конкретни примери за функционирането им и отговаря на въпроса защо големи реномирани предприятия понякога партнират с организираната престъпност.

В своята енциклопедия Рот прави и един много тъжен за европейската и световната мафия: Всяващият страх имидж на организираната престъпност е продукт на борците срещу нея (т.е. на държавите и на техните органи). А тя самата вече е част от общото социално-икономическо семейство. Фанфарно огласяваната борба срещу нея трудно може да бъде доведена докрай. Лидерите й купуват избори, армии, президенти. До вчера обикновени гангстери, днес са акционери с власт и влияние.

Юрген Рот е сред водещите разследващи немски журналисти. Отдавна следи процесите, свързани с организираната престъпност, с мафиотските структури и срастването им с политическите кръгове в бившите комунистически страни, в Западна Европа и в други държави по света. Юрген Рот е автор на нашумели книги, сред които са: „Червените босове", „Мрежите на терора", „Олигархът", „Гангстерите от Изтока", „Новите български демони". Последната предизвика шумни скандали у нас. Последваха съдебни дела срещу автора от политици, чиито имена са споменати в книгата. Рот беше оправдан по всички обвинения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4838 |22.10.2010 В София: 100 000 андрешковци . 8| 5603 |21.10.2010 Кокошкар остави без ток 1/3 от София . 22| 7774 |15.10.2010 Министерство превърна центъра на София в автомивка . 12| 5374 |14.10.2010 Румен Петков загуби съдебна битка срещу Юрген Рот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads