Реклама / Ads
7| 5437 |16.01.2013 НОВИНИ

МВР психолог: Да не бързаме да обвиняваме психично болните

.
Росен Йорданов, зам.-директор на Института по психолози на МВР
В столичния кв. ”Гоце Делчев” се случи едно прецизно, хладнокръвно, но не предварително обмислено убийство.
 

Това заяви пред bTV Росен Йорданов, зам.-директор на Института по психолози на МВР. Той допълни, че на този етап не може да се твърди с абсолютна категоричност, че бащата е фактическият убиец на цялото семейство Савови. Росен Йорданов апелира да не се насочва обществения интерес към психично болните и те да не се криминализират без вина.

“Да не бързаме да ги обвиняваме. Нещо повече – подобни трагедии имат доста близки до ежедневието корени. Представете си как са се чувствали тези хора през всичките тези години, когато са отглеждали двете си деца. Бащата и майката са били съюзници в отглеждането на проблемните си синове. Единият е бил с умствена изостаналост, другият – с агресивен характер”, каза Росен Йорданов.

Той подчерта, че за подобни крайни случаи винаги има някакъв отключващ фактор. “Сигурен съм в едно – че тези хора доста са се изтощили през тези години. Второ – да затриеш цялото си семейство е символично прекъсване на родовата линия. Това е свидетелство за голямо отчаяние и безсилие. Когато се чувстваш провален и виждаш, че това, което си дал като труд, като мъка през годините, не дава резултат, ти губиш вяра и се отчайваш. Всяка промяна, всеки фактор – дори отстрани да изглежда незначителен, може да отключи това отчаяние”, каза МВР психологът.

“Има и друг въпрос – дали да се замислим за промяна на режима за издаване на лично оръжие. Дори за охранители например. Те отиват в психодиспансера, където, забележете, никой не се води на учет. Причината – няма регистър. Срещу 20 лв. вие придобивате документ за психическа годност и си купувате оръжие. Напълно е възможно сред хората, занимаващи се с охрана, да има и такива с психични отклонения”, добави Йорданов.

Той изтъкна, че в момента никой не контролира нито ловците, нито охранителите за тяхното психично състояние и годността им да носят оръжие. Що се отнася до хората от системата на МВР, които я напускат, се разчита, че те имат достатъчната психична устойчивост и съзнанието за контрол върху емоциите и поведението си.

Росен Йорданов допълни, че в системата на МВР от една година се работи по програма за превенция на суицидния риск.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4665 |20.12.2011 Психолог: Вече има епидемия от палежи на коли . 26| 6535 |18.07.2011 Кр.Георгиева: Готови сме за Шенген, но трябва "да бързаме бавно" . 3| 5445 |26.03.2011 Психолог: Насилието не е решение на проблемите ни . 6| 5216 |24.03.2011 Психолог: Икономически е проблемът на похитителя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads