Реклама / Ads
2| 5639 |24.08.2010 НОВИНИ

МВР разби схема за внос на коли в операция "Каналджиите"

.
Задържаха Парцала, Заспалия и Бомбата при полицейска операция „Каналджиите”.
 
От пресцентъра на МВР съобщиха, че на територията на Силистра са задържани петима – И.Д. по прякор Заспалия, В.С., Б.Б., К.М. – Краси Парцала и А.И. известен като Наско Бомбата. Специализирана полицейска операция „Каналджиите” се провежда от тази сутрин в Силистра. При нея са задържани членовете на престъпна група, занимаваща се с нелегален внос на автомобили от ЕС, които са обект на застрахователни измами.

В хода на работата са установени сложните връзки между участниците в престъпната група и адресите, в които са се изработвали фалшивите документи. Разследващите стигнали до депата, в които се съхранявали и манипулирали автомобилите. Оказало се, че кореспонденцията, обмена на изображенията и данните на превозните средства се е извършвал чрез електронна поща.
Престъпната схема на „бизнесът” била изключителна проста. По оперативен път е събрана информация, че И.Д. контактува с румънски граждани, които търсят и предлагат скъпи лизингови автомобили, които са собственост на хора, изпаднали в невъзможност да ги изплащат. Срещу минимална сума собствениците на превозните средства ги предават за пререгистриране в България. След манипулиране на рамата и двигателят на автомобила и изготвянето на фалшивите документи, луксозното возило се обявява за откраднато в Румъния, като собственикът му получава сумата по застрахователната стойност. Пребоядисаните и манипулирани автомобили се регистрирали в КАТ - Разград на името на български граждани от ромски произход. Установени са регистрирани и препродадени луксозни автомобили от марките БМВ, Мерцедес, Ауди и др.

Задържаните членове на групата имали точно определени функции и роли в схемата. И.Д. /48 г./ - Заспалия бил шефът на групата. Той разпределял задачите и контактувал с румънските граждани. За периода 2004-2006 г. той е осъждан във Франция и Унгария. Към момента срещу него се водят четири досъдебни производства в ОДМВР-Силистра. В.С. /53 г./ извършвал манипулирането на рамите и двигателите на автомобилите. Б.Б. /29 г./ бил компютърният специалист в групата и изработвал част от неистинските документи. К.М. /46 г./ по прякор Краси Парцала осигурявал ромите, на чието име се регистрирали автомобилите. Той е и човекът, който поддържал връзка с хората, осигуряващи безпроблемното регистриране на превозните средства. А.И. /56 г./ по прякор Наско Бомбата е бил „общият работник” на бандата – транспортирал автомобилите и изпълнявал всякаква възложена му работа.

При операцията са установени автомобили, върху които е извършена манипулация и които са обявени за откраднати. Намерено е „Мазерати Купе Камбиокорса”, регистрирано през юли в КАТ-Русе. Скъпото возило е обявено за откраднато през месец май в гр. Тиволи Италия. Разследващите са открили и „Фиат Пунто”, на което е предстояло да бъде извършена манипулация по рамата. „Фиат”-ът се издирва от италианската полиция, след като е обявен за откраднат през юни месец. Автомобилът е поръчков модел, произведен през тази година. Ръководителят на бандата извършва и сделка. И.Д. купува апартамент в Банско, като за него заплаща с „Мерцедес МЛ320”, с манипулирани номера на рама и двигател и регистриран в КАТ-Разград. Продължава работата по документиране дейността на престъпната група.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 9338 |28.07.2010 Семейството в Кърджали пребито от МВР заради сина си, бил в схемата с проститутките . 0| 5939 |07.07.2010 Цв. Цветанов: Операция "Огнярите" спря схема за източване . 0| 5786 |30.06.2010 НАП разкри нова схема за укриване на обороти в магазини . 0| 5469 |23.06.2010 Разбиха група за трафик на антики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads