Реклама / Ads
1| 3968 |10.07.2018 НОВИНИ

Почти половин месец след Фрог, МВР съобщи за задържан мастит бизнесмен

.
Евгени Хавальов със слънчевите очила
Почти половин месец след Фрог нюз, МВР съобщи за полицейска операция срещу организирана престъпна група за търговия на тютюн. Става дума за ареста на бизнесмена Евгени Хавальов от Абланица, който минава за най-големия тартор в бранша.
 

Медията ни разкри повечето подробности за групата, до които прокуратурата се е добрала. Освен това ви разказахме за странното богатство и високия стандарт на живот, който демонстрира Хавальов. Необяснимо е защо прокуратурата, която иначе съобщава за подобни арести, този път се въздържа от информация. В същото време МВР реши да оповести за действията си, след като акцията на антимафиотите приключи и две съдебни инстанции се произнесоха по мерките на задържаните.  

 

Ето и информацията на вътрешното ведомство:

 

Реализацията, проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура, е на служители на ГДБОП и колегите им от Благоевград. Разследването е започнало в края на ноември миналата година, а целта е била неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с незаконна преработка, държане и разпространение на нарязан тютюн без бандерол.  В хода му били идентифицирани участниците в схемата и планирани съвместните действия по задържането им.

 

Операцията, проведена под наблюдението на прокуратурата, е осъществена на 26 юни основно на територията на с. Абланица, Благоевградско. Задържани са петима участници в престъпната схема, извършени са множество претърсвания, при които е открито „производствено“ помещение с над 1 тон нарязан тютюн, четири машини за рязане, множество празни пакети с поставени етикети с марка на тютюн, товарителници на куриерска ферма, мобилни апарати, СИМ карти и др.

 

Според данните, събрани до момента, групата е действала при висока конспиративност и синхрон в действията на участниците. Суровия тютюн участниците в групата изкупували от производители. Клиентите били набирани главно по интернет. Заявките си за нарязан тютюн те подавали онлайн, като исканите количества били най-често по 1 килограм. На ден групата изпращала до 150 пратки, като цената за килограм нарязан тютюн варирала между 35 и 40 лв., в зависимост от сорта и качеството.

 

Загубата за бюджета в случая е значителна, доколкото акцизната ставка за килограм нарязан тютюн за цигари и лула е 152 лв.

 

След 24-часовото задържане на петимата участници в престъпната схема, Специализираната прокуратура удължи мерките им за задържане до 72 часа. С решение на Апелативния специализиран наказателен съд на четирима от тях е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Петият участник в групата е на свобода с парична гаранция, за да може да полага грижи за децата си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 66478 |29.06.2018 Фрог позна преди месец, че Иван Гешев става заместник на Цацаров . 9| 4769 |25.06.2018 Половинката на вицепремиера Дончев иронизира Хелзинския комитет за циганите . 4| 5553 |25.06.2018 2 месеца след разкрития на Фрог Цачева призна: Не е уволнен шефът на ГДИН за бягствата на Пелов и Колев . 9| 4920 |21.06.2018 КНСБ обещава до 4 години заплатите ни почти да се изравнят с европейските

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads