Реклама / Ads
16| 5170 |03.03.2011 НОВИНИ

И МВР ще дебне за цените на храните

.
Българското звено за мониторинг няма да е прецедент в ЕС.
 

И Министерството на вътрешните работи ще дебне за спекула с цените на основните хранителни стоки. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Екипи на икономическа полиция ще се включат в звеното за мониторинг, което ще проверява за изкуствено завишаване на цените на основните продукти - хляб, яйца, месо, захар, мляко. Тя ще следи спекулантите по цялата верига производител - преработвател - търговец, предупреди Найденов.

Специалното звено ще е на подчинение на Министерския съвет и ще включва представители от земеделското, икономическото, финансовото и вътрешното министерство. В него ще има и експерти от Националната агенция за приходите, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция за безопасност на храните. Звеното обаче няма да дублира функциите на други държавни служби, нито пък ще се намаляват техните правомощия, обясни Найденов. Новата структура ще следи ценовите движения при основните храни от потребителската кошница - хляб, млечни продукти, месо, колбаси, захар, олио. Звеното ще контролира цените по цялата верига производител - преработвател - търговец.

“Там, където се констатират деформации на пазара, ще се правят комплексни проверки и ако има нарушения, ще има и санкции”, коментира министърът. Според него на следващото заседание на Министерския съвет (на 9 март) кабинетът окончателно ще одобри създаването на новата структура и тя ще започне работа веднага. “Има обективни фактори за поскъпване в световен и европейски мащаб, но остава впечатлението за липса на пазарна логика при поскъпването на някои стоки, и то за много кратко време”, отбеляза Мирослав Найденов.

“Риба се лови в мътни води, сега водите са мътни по отношение на цените на храните и някой ще опита да извлече полза от това”, каза той. Според Найденов в момента на пазара има кашкавал по 16 лева, а един литър мляко се изкупува средно по 70 стотинки, а в това, според министъра, няма пазарна логика. Българското звено за мониторинг няма да е прецедент в ЕС. Такова функционира във Франция от 1 януари, а и други държави създават подобни структури, каза Найденов. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5098 |02.03.2011 Пътна полиция ще дебне през празниците за винетки . 1| 5156 |09.02.2011 Слагат таван на цените при такситата . 2| 5333 |30.01.2011 Спекулации с цените на храните . 7| 5430 |17.12.2010 Преди Коледа цените на храните подскочиха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads