Реклама / Ads
19| 7155 |24.09.2020 НОВИНИ

МВР за случая с Димитър Кенаров: Няма пребит журналист

.
Източник: БГНЕС
”Няма никакъв пребит журналист”. С тези думи главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира случая с пребития журналист Димитър Кенаров, който стана жертва на полицейско насилие в нощта на 2 септември - първото Велико народно въстание.
 

Кенаров бе задържан и пребит от униформени в така наречената “кървава сряда”. Тогава, въпреки че няколко пъти заяви, че е представител на медиите и показа служебния си бадж, Кенаров бе зверски пребит от униформени.

 

Случая бе осъден от редица институции, а в разговор за ФрогНюз преди дни Павол Салай - регионален координатор на ”Репортери без граници” за Европейския съюз и Балканите заяви, че организацията остро осъжда подобни деяния и е запозната със случая. От МВР обаче изглежда не знаят за нещо подобно.

 

По случая уж трябваше да тече проверка. Според думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов обаче такава не се провежда, защото “Няма никакъв пребит журналист”.

 

А иначе - цялото ръководство на МВР бе изслушано в парламентарната вътрешна комисия, като една от основните теми бяха именно протестите. На него бяха вътрешният министър Христо Терзийски, неговият началник на политическия кабинет Михали Златанов, шефът на националната полиция Николай Хаджиев, директорът на ГДБОП Любомир Янев и Ивайло Иванов.

 

“Оценката която давам аз за действията на полицията и работата на колегите е, че всичко е на ниво с висок професионализъм. Това не бих казал че са протести, те бяха обявени като въстания”, посочи министър Терзийски.

 

Перфектна оценка бе дадена за пореден път и от главсекът Ивайло Иванов.

 

“Можеше ли да се стигне до предотвратяване? Единици са хората които се изказват и са охранявали така безредици. Броим се на пръсти. Лесно е отстрани да се гледа. В МВР се получава много и постоянно оперативна информация която не винаги е конкретна. Ако знаехме кои точно са провокаторите и какво се готвят да направят, никога нямаше да го допуснем", обяви още той. Иванов отново обяви тезата си, че МВР не взима страна на протестите и че пази институциите”, посочи Иванов.

 

Стана ясно още, че един ръководен служител и трима редови полицаи от СДВР са били наказани заради превишаване на полицейските правомощия на 10 юли, когато бяха пребити протестиращи под колоните на Министерския съвет.

 

Терзийски призна, че тогава няколко служители са нарушили наредбата за ползване на помощни средства и физическа сила. Той не уточни какви на наказанията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8035 |22.09.2020 Димитър Шивиков: Елитът ни е зависим, щом казва „онези от Брюксел“ или ”началниците“ . 1| 4863 |22.09.2020 151 нови случая на Covid-19 у нас . 3| 4999 |20.09.2020 86 нови случая на COVID-19 в страната . 61| 23043 |18.09.2020 Димитър Ганев: Целият връх на българската власт е работил за турското посолство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads