Реклама / Ads
6| 4374 |18.03.2011 НОВИНИ

МВР вербува пенсионери за агенти

.
Бдителни баби и дядовци ще получат мобилни телефони от Министерството на вътрешните работи, за да предупреждават пазителите на реда за престъпления по селата.
 

Това съобщи в Монтана главният секретар на МВР Калин Георгиев. Борбата с битовата престъпност е основен приоритет на полицията в региона, заяви полицай №1, който присъства на годишния отчет на областната дирекция на МВР. В отдалечените селища, където живеят малко и предимно възрастни хора и няма постоянно присъствие на пазители на реда, може да бъдат раздадени телефони със запаметени в тях номера на полицейски служители. Така хората ще имат пряк контакт с МВР и ще съобщават за съмнителни автомобили и хора, както и за други проблеми. Телефоните работят в група и са безплатни, а хората ще се чуват по един-два пъти на ден с полицаите, обясни главният секретар. “Започнахме работа по този проект още преди две години. Такива GSM-и вече имат 70% от кметовете на общини”, заяви и шефът на областната дирекция комисар Валери Димитров. Според началника на монтанската полиция в безплатна мрежа с МВР вече са свързани кметовете на Вълчедръм, Бойчиновци, Брусарци, Медковец и Георги Дамяново. “Постоянните ни връзки с хората по места засега дават много добри резултати в предотвратяването и разкриването на престъпления. Затова с такива телефони ще снабдим и по-будните хора по селата”, допълни Димитров.

Този проект ще се реализира на територията на цялата страна, не само в Монтана, уточниха МВР шефовете. От няколко години всички самотни, стари и болни хора в пустеещите къщи по селата в област Монтана са включени в специален списък - те се обхождат и проверяват приоритетно от пазителите на реда. Немощните пенсионери са най-чести жертви на престъпниците, но с тяхна помощ, можем да увеличим много повече сигурността им, заявиха местни криминалисти. Освен битовата престъпност сред основните приоритети на МВР в Монтанско са и борбата със злоупотребите с еврофондове и измамите с ДДС, подчерта Георгиев.

Според полицейските шефове през Северозапада преминават контрабандни канали за цигари. През 2010 г. полицията е заловила 72 000 кутии нелегални цигари, а само от началото на тази година конфискуваните контрабандни пратки са повече. В региона след разбиването на наркобандата на Георги Христов-Геш, който бе осъден наскоро заедно с част от пласьорите си, вече няма организирани престъпни групи за разпространение на дрога. Оценката за работата на ОДП през изминалата година е положителна, обяви главният секретар на МВР. Той съобщи още, че след въвеждането на специализираните съдилища МВР ще профилира и разследващи полицаи, които ще работят по дела срещу организираната престъпност. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5587 |11.03.2011 Прикъткват пенсионери в хранителния "БОРКОР" . 46| 6408 |15.02.2011 63-ма агенти на ДС при ген.Ваньо Танов . 20| 5270 |08.02.2011 Тренчев: Нека кажат за агентите в синода и мюфтийството! . 13| 5215 |07.02.2011 Агенти на ДАНС фалшифицирали подписката за нова конституция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads