Реклама / Ads
Frognews
11| 4741 |10.02.2011

В МВР е вината за теча на информация

.
Парламентарната комисия за контрол на ДАНС прехвърля отговорността за теча на информация към вътрешното ведомство. Това се посочва в становището й след днешното изслушване на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев и неговия заместник Иван Драшков, както и след инспекцията на място в агенцията от миналата седмица.

Необходимо е да се вземат допълнителни мерки за подобряване и разширяване на процедурите по прилагане на изискванията на закона за защита на класифицираната информация от персоналната сигурност в ДАНС, съобщи председателят на комисията Камен Костадинов.

Според него е необходимо допълнително нормативно разписване на използването на акаунти, както и осигуряване на допълнителни мерки за сигурност.Становището на комисията посочва, че в ДАНС сигурността е на необходимото ниво, а СРС-та се прилагат съгласно изискванията на закона.Костадинов каза още, че ДАНС не разполага с технически средства за подслушване на телефони и използва техническите възможности на СДОТО - МВР.

По думите му съгласно сега действащата нормативна уредба СДОТО - МВР прилага СРС-та по искане на ДАНС, което според комисията създава предпоставки за разширен достъп до класифицирана информация и размиване на отговорностите в случаите на нерегламентиран достъп. Комисията за контрол на агенцията отправи категоричната препоръка в ДАНС да се изградят техническите възможности за самостоятелно прилагане на СРС-та. Това обаче е малко вероятно скоро да се случи, тъй като ДАНС не разполага с необходимите средства. За тази година за подобна цел агенцията може да отдели 30% от бюджета си.

Считам, че при нас има много добре организирана система за опазване на класифицираната информация, заяви председателят на Агенцията Цветлин Йовчев след изслушването си в комисията.

Разбира се, че не всичко в ДАНС е ОК. ДАНС в крайна сметка е структура, която в една или друга степен имат проявления всички проблеми в обществото. Не мога да кажа, че ние сме безгрешни, призна той.

По думите му се полагат много големи усилия в посока да направят нещата такива, каквито трябва да са. Ясен е пътят, по който трябва да вървим, изтъкна Йовчев.Той поясни, че от всяка една служба е възможно да изтече информация, но подчерта, че от първия си ден като председател на агенцията работи срещу тези течове. Неговият заместник Иван Драшков отговори философски на въпроса дали е възможен теч на информация от ДАНС: „Считам, че от ДАНС е невъзможно, но с една уговорка - в ерата на техниката всичко е възможно."

Frognews.bg припомня,че по-рано днес от прокуратурата обявиха заключенията от проверката на изтеклите разговори с участието на Ваньо Танов. Изводът е, че всички записи са от законно прилагани СРС, както и това, че информацията е изтекла незаконно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Повече от половината зъболекари не работят с НЗОК 4| 4741 |09.02.2011 . П. Диков: Половината от палатите - борчлии към НАП 5| 5154 |28.10.2010 . Митьо Крика: Търсете по-нагоре от Цанков вината за радиоаферите 11| 6479 |08.01.2010 . Подготвят „метла” за половината ДАНС 7| 4102 |05.11.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ