Реклама / Ads
19| 6471 |23.02.2012 НОВИНИ

МЗХ: България не е продавала дърва на борсата

.
Мирослав Найденов
Продажбата на дърва за огрев през Софийска стокова борса (ССБ) не е извършвано. Това заявяват от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по повод твърденията на БСП.
 

 

 От МЗХ уточняват, че министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е разговарял с изпълнителния директор на ССБ Васил Симов и поискал извършване на проверка защо е продавана дървесина със спецификация дърва за огрев. След извършената проверка от борсата стана ясно, че поради непознаване на терминологията от служители на ССБ грешно е публикувана информация на сайта за изтъргувани дърва за огрев вместо дървесина ОЗМ (обла за занаятчийски материали), както е термина съгласно номенклатурата за категории и асортименти на дървесината.

 

Съгласно наредбата за възлагане на дейности в горските територии през борсата се търгуват едра строителна и технологична дървесина. Васил Симов е уверил министър Найденов, че в бъдеще подобни неточности няма да бъдат допускани.

 

От Земеделското министерство подчертават, че сключените договори за продажба на дървесина през борсата са за дърва, които ще се добиват в следващите няколко месеца, а не за такива на склад. Това по никакъв начин не може да се отрази върху цените на дървата за огрев в момента.

 

Те припомнят, че за покриване на част от недостига на дърва за огрев и овладяване на спекулативно високите цени през последния месец, министър Найденов разпореди на шестте държавни горски предприятия да отпуснат на пазара 1200 куб .м. дърва за населението на цени от 50 лв. на куб м.


По-рано днес депутатът от левицата Меглена Плугчиева скочи на Мирослав Найденов. „България мръзне, а министър Мирослав Найденов изнася дърва за Гърция и Турция през Софийска стокова борса”, заяви тя на брифинг в парламента днес.

 

Според Плугчиева политическият инат на министър Мирослав Найденов ще доведе до катастрофални последици в дървопреработващия сектор, който вече търпи огромни загуби, тъй като дървесина в страната липсва, а повече от 23 000 души от заетите в сектора седят без работа повече от два месеца.

 

Тя представи данни за продажбите през 2011 и 2012 година, според които огромни количества дървесина са били продавани в съседни държави като Гърция и Турция.

 

„През 2011 са добити над 500 000 кубически метра дървесина, а през месеците януари и февруари на 2012 година - 120 000 кубически метра. Огромна част от тези количества са заминали за Гърция и Турция”, възмути се Плугчиева и добави, че това изправя пред реален фалит не само малките фирми, занимаващи се с дървопреработка, но и големите инвеститори, които плащат на хиляди работници в цялата страна. Става дума за един задълбочаващ се проблем, който причини министърът”, коментира депутатът от левицата.

 

„Министърът на земеделието не спира да лъже. Той излъга над 500 дърводобивни предприятия и 3 браншови организации през лятото, че ще приеме наредба за условията и реда за продажба на дървесина, която да гарантира конкурентност, прозрачност и реални пазарни цени”, заяви депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски.

 

Според него министър Найденов е излъгал за пореден път и днес, че дървесината не се търгува през борсата. „Всъщност, това е една добре отработена, престъпна и корупционна схема, в която едни непрозрачно избрани брокери затварят помежду си договорите и ощетяват данъкоплатците”, възмути се Михалевски и обръщайки се към настоящият премиер попита: „Докога, г-н Борисов, ще търпите всичко това?”

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 114| 10065 |23.02.2012 Огнян Донев: Сред 20-те на най-богатите съм в България . 53| 7090 |22.02.2012 Л.Павлов: "България днес" не спазва етичния кодекс . 26| 5394 |21.02.2012 Световната банка: Нараства бедността в България . 66| 6276 |19.02.2012 Борисов: Туризмът ще е приоритет за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads