Реклама / Ads
13| 7089 |19.10.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 103: Граждани ще ”сготвят” омлет по министерски на ново място

.
Източник: БГНЕС
Не стихва гражданското недоволство, въпреки студеното време. На площада в столицата гражданите продължават да настояват исканията им да бъдат изпълнени. Протестиращите са непреклонни - изходът от политическата криза минава през оставка и предсрочни избори.
 

Мишена на недоволните граждани продължава да е и фигурата на главния прокурор Иван Гешев, както и генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

 

Очаква се днес протестиращите да "сготвят" така наречения "Омлет по министерски", но този път на изненадваща локация.

 

Хронологията на днешните събития следим на живо.

 

21.05 ч.

 

Стотици граждани хвърлиха яйца с бурни викове "Оставка" по Министерството на отбраната. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се превърна в поредната мишена на протестиращите. Повод е вчерашното му изказване.


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС.
Снимка: БГНЕС

 

20.52 ч.

 

В "Триъгълника на властта" зазвуча химна на Република България. След него гражданите ще поемат към подопечното на Красимир Каракачанов министерство.

 

20.49 ч.

 

Протестиращите ще се отправят към Министерството на отбраната, където ще оставят самолети-играчки. Повод за новата протестна мишена е вчерашното изказване на военния министър Каракачанов.

 

"Всеки един от нас е народът. Затова днес ще сготвим омлет там", посочи още адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

 

 

20.23 ч.

 

Десетки граждани са на пл. "Независимост", за да извикат за пореден път "Оставка". Очаква се протестът да се превърне в шествие, но неговата посока все още не е известна.

 

19.30 ч.

 

Гражданите започват да се събират в района, станал известен като "Триъгълника на властта".

 

Междувременно продължава и общественото недоволство на сънародниците ни зад граница. Днес протестиращи са излезли по улиците на германския град Мюнхен.

 

Над 100 дни гражданите продължават всяка вечер да излизат по улиците не само на столицата, но и по площадите на други градове у нас и в чужбина. Заради нестихващото обществено недоволство към нас поглед обърнаха и редица международни издания, а страната ни стана тема и в Европейския парламент в Брюксел. ФрогНюз припомня докладът на Европейската комисия за върховенството на закона у нас и последвалата приета съвсем наскоро от евродепутатите резолюция на комисията LIBE, която очертава същите проблеми.

 

В края на миналата работна седмица се навършиха 100 дни от началото на гражданското недоволство срещу управляващите. Тогава се проведе и петото поред Велико народно въстание. По време на националния протест се изля порой, който обаче не изплаши голяма част от гражданите, които останаха на улицата. С тях бяха и евродепутати, които отправиха послание към недоволните. На живо се включи и румънката Рамона Стругариу, а на следващия ден от трибуната говори Клеър Дейли.

 

В петък се стигна и до ескалация на напрежението пред сградата на БНТ, където всеки петък се провежда инициативата “Гражданска панорама” - контрапункт на предаването “Панорама”, където според демонстрантите често се канят близки до властта лица, а плурализъм на гледните точки липсва.

 

Ескалации имаше и по време на първото и третото Велико народно въстание. По-сериозни бяха сблъсъците на 2 септември, когато пострадаха много протестиращи и журналисти. Имаше бити, арестувани и напръскани с лютив спрей. Пострадаха и униформени.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6478 |15.10.2020 Ден 99: Студентите се включват в гражданските протести ден преди Великото народно въстание V /видео на живо/ . 6| 4717 |15.10.2020 ЕС наказа 6-ма руски граждани заради отравянето на Навални . 10| 5916 |14.10.2020 Ден 98: Площадът не отстъпва от искането за оставки на Борисов и Гешев /видео на живо/ . 9| 8793 |14.10.2020 БОЕЦ: Иванчо, дръж каскета. Ще сме пред Партийния дом /видео на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads