Реклама / Ads
14| 6226 |29.10.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 113: Недоволните отново на площада. И студентите протестират

.
Източник: БГНЕС
И днес под прозорците на властта граждани ще поискат оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Гражданското недоволство не стихва вече 113 последователни дни.
 

Хронологията на днешния протест следим на живо.

 

21.00 ч.

 

Гражданите отново са на пл. "Независимост", за да поискат оставката на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. В района, станал известен като "Триъгълника на властта" са десетки демонстранти.

 

"Имаме нещо, което те нямат - свободата да мислим, да сме свободни. Това е нещо, което те няма да имат никога. И да, те крадат, но това ще спре рано или късно", посочи от протестната трибуна адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

 

Точно в 21 ч. площадът бе оглушен от българския химн.


.
Снимка: БГНЕС

 

20.00 ч.

 

Възстановено е към този час движението пред Софийския университет. За близо час в района се допускаха единствено линейки. В момента движението е спряно в района на Орлов мост.

 

19.40 ч.


.
Снимка: БГНЕС

 

Движението на кръстовището при Софийския университет е блокирано от демонстрантите. Намеренията на протестиращите студенти са да отидат до Орлов мост, където отново да блокират другото възлово кръстовище.

 

18.50 ч.

 

С протест на студентите започна днешната демонстрация срещу управляващите. Пред сградата на Софийския университет се събраха младежи от различни университети. Последният повод за техния гняв е изказването на Бойко Борисов, който заяви, че не харесва младите протестиращи.

 

В района, станал известен като “Триъгълника на властта” продължават всяка вечер да се събират граждани. Те държат исканията им от ден 1 да бъдат изпълнени - оставка и предсрочни избори и смяна на главния прокурор. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция и проблеми с независимостта на съдебната власт.

 

Такива констатации бяха направени и от Брюксел. Погледът на Европа бе насочен към България заради продължаващите протести на сънародниците ни в чужбина. Европейската комисия излезе с първия си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който очерта доста сериозни проблеми, пред които е изправена страната ни. Те бяха повторени и от резолюцията, гласувана и приета от депутатите в Европейския парламент.

 

Междувременно продължава международният отзвук на случавщото се у нас. Редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в “мъртвата точка” на ЕНП.

 

А иначе - общо пет национални протеста под надслов “Велико народно въстание” са се провели в страната от началото на демонстрациите. Сериозни ескалации имаше по време на първия, третия и последен национален протест.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6070 |23.10.2020 /на живо/ Ден 107: Борбата на гражданите продължава . 2| 5347 |23.10.2020 Предаването ”Панорама” отново без политици . 13| 6373 |22.10.2020 106-та вечер на протест в столицата е посветена на недоволните студенти . 5| 4516 |22.10.2020 Отново се готви протест пред БНТ за петък вечер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads