Реклама / Ads
20| 6839 |31.10.2020 НОВИНИ

Ден 115: Граждани на площада с мисъл за “главната тиква” на републиката

.
Източник: БГНЕС
Навръх Деня на вси светии граждани излизат на площада с мисъл за “главната тиква на републиката”. Заявката за днес е на площада да има много тикви. Това е 115-тия пореден протестен ден.
 

Хронологията днес следим на живо.

 

20.30 ч.

 

В "Триъгълника на властта" зазвуча химна на Република България. Гражданите бяха призовани да си вземат по една тиква, която да сготвят в домовете си.

 

20.15 ч.

 

"Господин изпълняващ длъжността "министър-председател", вече нямаш на какво да се осланяш. Ако лидерите по света разчитат на народа си, ти няма на какво да разчиташ", заяви от трибуната отец Дионисий.

 

20.00 ч.

 

Стотици са вече гражданите на площада. Недоволните честитиха именния ден на премиера Борисов, чийто прякор сред протестиращите е именно "Тиквата".

 

"Както знаете, посланието тази вечер е "Да сготвим Бойко". Всеки от вас може да си вземе тиква и да я сготви вкъщи", обяви от трибуната Арман Бабикян.

 

"Единственото, което ви молим - срещу всички тези безплатни тикви, изпращайте ни снимки на "сготвения Бойко", допълни още пиар експертът от "Отровното трио".

 


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

19.40 ч.

 

Майките от "Системата ни убива" също организираха акция с тикви. Те подредиха в една линия пред сградата на бившия Партиен дом тикви с лицата на депутати..


.
Снимка: БГНЕС

 

19.26 ч.

 

Десетки граждани вече са на пл. "Независимост". Тази вечер на жълтите павета са изсипани стотици тикви по случай Хелоуин.

 

 

Продължава да кипи общественото недоволство срещу управляващите и главния прокурор. Исканията на гражданите остават непроменени от първия ден - оставка, предсрочни избори и гарантиране независимостта на съдебната власт. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция.

 

Такива констатации бяха направени и от Брюксел. Погледът на Европа бе насочен към България заради продължаващите протести на сънародниците ни в чужбина. Европейската комисия излезе с първия си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който очерта доста сериозни проблеми, пред които е изправена страната ни. Те бяха повторени и от резолюцията, гласувана и приета от депутатите в Европейския парламент.

 

Междувременно продължава международният отзвук на случавщото се у нас. Редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в “мъртвата точка” на ЕНП.

 

А иначе - общо пет национални протеста под надслов “Велико народно въстание” са се провели в страната от началото на демонстрациите. Сериозни ескалации имаше по време на първия, третия и последен национален протест.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5991 |31.10.2020 След акцията край ”Турски поток” граждани блокираха пътя Монтана-Лом . 14| 6239 |29.10.2020 /на живо/ Ден 113: Недоволните отново на площада. И студентите протестират . 12| 5284 |27.10.2020 Радев: Правителството си купува спокойствие и власт с парите на гражданите . 8| 6102 |23.10.2020 /на живо/ Ден 107: Борбата на гражданите продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads