Реклама / Ads
22| 7175 |07.10.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 91 - исканията остават. Правосъдие без каскет и оставка на Борисов

.
Източник: БГНЕС
Нестихващите срещу правителството протести навлизат в своя 91-ви ден. Гражданите продължават да настояват исканията им да бъдат изпълнени - оставка и предсрочни избори. Във фокуса на общественото недоволство продължава да стои и фигурата на главния прокурор Иван Гешев.
 

Хронологията на днешните събития следим на живо.

 

22.00 ч.

 

Традиционно протестът блокира Орлов мост за 91-ва поредна вечер.

 

21.15 ч.

 

Яйца и боя полетяха към централата на управляващата партия. Стотици граждани блокираха бул. "Дондуков".

 

21.00 ч.

 

Малко преди 21 ч. под прозорците на властта зазвуча химнът на Република България. Протестиращите взеха картоните с яйца и се отправиха към централата на ГЕРБ.

 

20.50 ч.

 

Яйца ще полетят към централата на управляващата партия ГЕРБ на бул. Дондуков. Това заяви от протестната трибуна адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио". Той  приветства оттегленото от евродепутата от Европейската народна партия Роберта Мецола предложение за поправка в проекторезолюцията за България.

"Ще постигнем целите си. Най-вероятно резолюцията за България ще бъде гласувана така, както е вкарана, което е огромен шамар за Борисов", посочи още Хаджигенов.

 

20.20 ч.

 

Протестиращите за поредна вечер са на жълтите павета в района, станал известен като "Триъгълника на властта". Въпреки по-студеното време, на улицата излизат десетки, дори често стотици хора, които продължават да настояват за оставка.

 

Към този час на площада са стотици граждани.

 

19.53 ч.

 

Протестиращите пред съдебната палата отидоха на символично шествие до сградата на Висшия съдебен съвет.



19.30 ч.

 

Фенери огряха пространството пред Съдебната палата. Протестиращите срещу главния прокурор Иван Гешев и управляващите решиха сами да осветят улицата, след като за пореден път във вечерта на протеста уличните лампи пред сградата не са пуснати.

 

"Аз искам оставка на едно известно "трио" - Борисов, Гешев и Кошлуков. Нека не забравяме Кошлуков. Оставка!", заяви пред протестиращите карикатуристът Чавдар Никсолов.

 

19.00 ч.

 

С редовния протест на инициативата “Правосъдие за всеки” започна днешният протестен ден. Граждани се събраха пред Съдебната палата, за да напомнят, че едно от исканията е оставката на главния прокурор Иван Гешев и сериозна реформа в правосъдната система.

От инициативата планират да продължат протеста като шествие към сградата на Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието.


Днешният протест идва на фона на дебата за върховенството на закона у нас и проекторезолюцията на комисията LIBE, която трябва да бъде гласувана утре в Брюксел. Управляващите продължават да пренебрегват основното искане на протеста вече 91 последователни дни. 


Миналата седмица Европейската комисия публикува и първият си доклад за върховенството на закона, който бе особено критичен към България. В него бяха очертани редица проблеми - липсата на върховенство на закона, корупция и неясна медийна собственост.Управляващите обаче го разчетоха като положителен. По време на дебата срещнаха и подкрепа в лицето на Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия, към която спада и Борисов. 


А иначе - хиляди граждани се стекоха на жълтите павета вчера. Четвъртото велико народно въстание премина спокойно, като за пръв път в спирка на протеста се превърна площадът пред храм-паметника “Св. Александър Невски”. 


До този момент общо три Велики народни въстания са се провели в столицата, като при две от тях се стигна и до известна ескалация на напрежението. Така имаше при първият национален протест, който започна още от сутринта. Имаше пребити журналисти, задържани граждани. Пострадаха и полицейски служители.

 

На 22 септември пък в късните часове до ескалация се стигна, след като протестиращите се преместиха пред сградата на вече бившето Народно събрание в района на паметника на Цар Освободител, където бързо бе образуван полицейски кордон, който не пропускаше протестиращите да преминат по улицата между БАН и НС.

 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Вече дни наред освен протести в района, станал известен като “Триъгълника на властта”, граждански акции има и на различни точки в столицата. Чест обект на общественото недоволство са медиите - протести вече няколко пъти е имало пред сградата на Българската национална телевизия. Припомняме още, че преди няколко дни там възникна известно напрежение по време на предаването “Панорама”. Гост в студиото бе политологът Стойчо Стойчев, който бе замерян с яйца при излизането си от сградата.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.


Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 8141 |04.10.2020 /на живо/ Ден 88: В навечерието на дебата в ЕП за проблемите в България . 56| 13658 |03.10.2020 /на живо/ Ден 87: Велико народно въстание IV. Народът отново е на площада /видео и снимки/ . 15| 6574 |02.10.2020 Ден 86: Утре е свикано ”IV Велико народно въстание”. Стотици интелектуалци подкрепиха протеста /снимки и видео на живо/ . 3| 8556 |02.10.2020 Съдия Атанаска Дишева: Исканията на Съюза на съдиите за освобождаване на Гешев са обосновани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads