Реклама / Ads
4| 6006 |10.02.2009 НОВИНИ

Наближава крайният срок за дерегистрация по ДДС на търговците на цигари

.
След като търговците с тютюневи изделия бяха задължени да се регистрират по Закона за данък върху добавената стойност и след това бе отменено това задължение със законова промяна, сега желаещите да се дерегистрират трябва да побързат.
 

Търговците, които подадат заявления за дерегистрация по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) до 16 февруари, няма да се наложи да подават дневници за покупки и продажби и справки-декларации по ЗДДС за месец януари. Очаква се през тази седмица да бъдат обнародваните промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се отменя с обратна сила задължението на търговците с тютюневи изделия да се регистрират по Закона за данък върху добавената стойност, информира приходната агенция.

cigari_dds_2.jpg
Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) е издал указание за приоритетно обработване на исканията на търговците за оттегляне на заявленията за регистрация по ЗДДС. От териториалните дирекции на Националната агенция за приходите (НАП) са изпратили индивидуални писма до търговците с тютюневи изделия, с които те се уведомяват за новия режим, който влиза с обратна сила.
Търговците, регистрирани по ЗДДС във връзка с досегашните изисквания на Закона за тютюна и тютюневите изделия, ще получат правото на облекчена дерегистрация по ЗДДС и възможност да възстановят стария си режим на облагане. Срокът за внасянe на първата вноска от патентния данък за търговците, които са били на облагане по този ред, се удължава до 1 април 2009 г. На тези, които внесат цялата сума по годишния патентен данък в същия срок се прави отстъпка от 5 на сто.
Всички териториални дирекции на НАП са предприели мерки за навременното обработване на документите на търговците и облекченото им обслужване.
Крайният срок за подаване на заявления за дерегистрация е 01.04.2009 г. Ако съответния търговец не подаде такова заявление, същият е длъжен да подава ежемесечно до 14 число на следващия месец справка-декларация и дневници за покупки и продажби. Лицата, които не подадат заявление до 01.04.2009 г., ще останат регистрирани по ЗДДС две години. Frognews.bg

cigari_dds_1.jpg
 снимки Вяра Йовева

 

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5676 |10.02.2009 Бранко Цървенковски покани български бизнесмени да инвестират в Македония . 2| 5131 |10.02.2009 Съдът иска арест за Димитър Вучев - Демби . 9| 6674 |10.02.2009 Пропелите за Златко Баретата стават защитени свидетели . 6| 11084 |10.02.2009 Обама "се надева дека ќе има можност да соработува" с Цървенковски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads