Реклама / Ads
4| 4737 |18.03.2010 НОВИНИ

“Набуко” е общ приоритет на Турция и България

.
Между България и Турция има много общи проекти, заяви министър Младенов след срещата си с турския външен министър днес
Турция иска да се развие стратегическо сътрудничество в областта на енергетиката с България, каза турският външен министър Ахмед Давутоглу. Това означава съвместни усилия не само по проекта „Набуко".
 

Енергийната сигурност е била един от акцентите в разговора на турския външен министър Ахмед Давутоглу с българския външен министър Николай Младенов.

Той допълни, че страните ни имат много общи интереси в сферата на енергетиката, черноморското сътрудничество и региона на Балканите.

„Многото общи интереси означават и много общи проекти. Един от тях е „Набуко", за чиято реализация е необходима политическа воля и газови доставки", посочи Младенов.

От своя страна Ахмед Давутоглу заяви, че "Набуко" се разглежда като проект от първостепенна важност и в Турция. Той обясни, че забавянето от турска страна се дължи на процедури в парламента, които отнемат време.

Министър Младенов заяви, че с турския си колега са обсъдили и общите интереси и сътрудничеството в областта на културата, както и реализацията на общите интереси като съюзници в НАТО.

За българо-турските отношения Ахмед Давутоглу заяви, че Турция иска да вижда позитивните страни от историята и подчерта, че тя не гледа към миналото, а гради отношения на добронамереност и позитивизъм.

Помолен за коментар относно информациите в чуждестранната преса, че турската външна политика се завръща към неоосманизма Давутоглу отговори: "Определението "неоосманизъм" се дава от чуждестранните медии за външната политика на Турция, но нашата външна политика е насочена към бъдещето". Турският министър каза още, че диалогът за имотите на бежанците от двете страни на границата продължава. Той увери, че това не е проблем в двустранните отношения. „Искаме да виждаме позитивните страни от нашата история. Ние не гледаме към миналото и градим отношения на добронамереност и позитивизъм." , каза Давутоглу.

„България и Турция уважават своята история и своите религии и работят за общите европейски ценности. Заедно ние можем да решаваме проблемите си много по адекватно отколкото в миналото", коментира на свой ред Николай Младенов.

Двамата министри увериха, че България и Турция ще работят за възстановяването на Джумая Джамия в Пловдив и църквата „Св. Стефан" в Истанбул, за да могат те да станат част от културното наследство на ЮНЕСКО. По време на разговорите е обсъден и проектът Тунджа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4427 |05.03.2010 Внесоха в съда исканията на ДПС за вота в Турция . 7| 4534 |04.03.2010 ДПС оспори касирането на изборите в Турция . 9| 5123 |16.02.2010 КС касира 18 358 гласа от Турция, ДПС пише жалба в Страсбург . 10| 5013 |03.02.2010 "Воеводите" готвят референдум за Турция в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads