Четвъртък, 17 Януари 2019, 03:02
Frognews
1| 3415 |07.12.2016

Началникът на затвор ще решава за предсрочното освобождаване на затворници

.
Всеки началник на затвор занапред сам ще се произнася за предсрочното освобождаване на лишени от свобода, реши парламентът на първо четене с промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, внесени от Министерския съвет.

Разширяването на правомощията на директорите е в резултат на друга промяна, с която се закриват комисиите по изпълнение на наказанията към всеки затвор в съответствие с Европейските правила за затворите с цел гарантиране на повече бързина и оперативност. При вземане на решение кой да бъде предсрочно освободен началниците ще се съобразяват със становищата на ръководителя на направлението за социална дейност и възпитателна работа, на заместник-началника по режимно-охранителната дейност и на началника на съответното затворническо общежитие, където осъденият изтърпява наказанието си. Възможност осъдените да изтърпяват наказание максимално близо до местоживеенето си, за да запазят семейните контакти, предвиди още НС. Въвежда се задължително изследване за професионална и психологическа пригодност на кандидатите за държавни служители, които пряко осъществяват дейности по изпълнение на наказанията или на мярката за неотклонение задържане под стража. С тези тестове, този детектор на лъжата, който предвиждате, поставяте служителите в хипотеза "виновен до доказване на противното", какво налага това, възрази Георги Гьоков от БСП. Депутатите определиха възможност главният директор на ГД "Изпълнение на наказанията" /ГДИН/ при установяване на пренаселеност на дадено място да регулира процеса с преместване на лишени от свобода, като се съобрази с тяхното желание. За всяко преместване, което не е поискано от затворник, съответно отказ от поискано такова, се предвижда възможност за обжалване пред административния съд. С промените се решава още съдът да определя единствено първоначалния режим на изтърпяване на наказанието в зависимост от наложеното наказание и личността на извършителя. Със свои заповеди главният директор на ГДИН трябва да осигури първоначално разпределение на лишените от свобода. Поставят се и изисквания за типа затворническо заведение, определено според първоначалния режим, което трябва да отговаря на минималния стандарт за жилищна площ в спалното помещение, не по-малка от 4 кв. м, съобразно и с актуалните данни за наличния капацитет и населеност, пише БТА.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Осъден за убийство се скри, за да не влезе в затвора 1| 3139 |04.12.2016 . Началникът на отбраната ген. Попов връчи оставка 1| 4594 |02.12.2016 . Петя Първанова: В Харманли всичко е спокойно, част от лагера става от затворен тип 1| 3303 |28.11.2016 . Йотова: Мигрантските лагери от затворен тип са тенджери под налягане 0| 3027 |28.11.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах