Реклама / Ads
0| 5055 |20.06.2007 НОВИНИ

Началото на края в Либия?

.
Първото заседание на Върховния съд на Либия по жалбите на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт, е насрочено за днес. Има няколко варианта за развръзка. По неофициална информация от либийски източници пакетът от компенсации е бил одобрен и окончателното решение за съдбата на медиците ще бъде взето в края на седмицата.
 

Точно в 11 часа българско време ще започне първото заседание на Върховния съд на Либия по жалбите на българските медицински сестри и палестинския лекар, които бяха осъдени на смърт. На заседанието ще присъстват всички адвокати на медиците ни – Осман Бизанти, Пламен Ялнъзов, Георги Гатев и Хари Хараламбиев. Заседанието ще се проведе в новата сграда на Върховния съд в бившето английско консулство в Триполи. По неофициална информация, четирима от съдиите по делото са същите, които на Коледа през 2005 година са отменили смъртните присъди на петте българки и на Ашраф. Няколко са възможните варианти за развръзка днес. Ако Върховният касационен съд потвърди смъртните присъди срещу българките и палестинеца, тогава делото ще отиде за разглеждане в либийския Висш съвет на съдебните инстанции, който има правомощията да променя или да отменя решения на съда. Ако съдът отмени смъртните присъди, това би означавало, че делото ще бъде гледано отново по същество. Третият вариант е съдът да насрочи дата, на която да се произнесе с решение по казуса. Според запознати, ако върховните съдии намерят подсъдимите за виновни, това би отворило вратите за директно споразумение със семействата на заразените деца.

"Фрогнюз" напомня, че палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж вече получи българско гражданство, така че всички решения, както и преговори, ще засягат по еднакъв начин всичките подсъдими.

Чуждестранната преса също следи процеса отблизо. АФП отбелязва, че шестимата медици днес се изправят пред последния стадий от делото, довело до принудителното им задържане в либийски затвор повече от 8 години. АФП обаче счита, че потвърждаването на смъртните присъди ще прегради пътя за приемане на пакет от компенсации. Същевременно обаче според либийски източници, близки до делото, предложеният пакет е бил одобрен и окончателното решение за съдбата на медиците в крайна сметка ще бъде взето тази седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4786 |13.06.2007 Близо 150 хил. коли са регистрирани от началото на годината . 0| 5142 |15.03.2007 1560 жалби на граждани е разгледала комисията на Йордан Бакалов от началото на мандата си . 0| 4879 |05.04.2007 Ядем по-скъп хляб до края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads