Реклама / Ads
9| 7601 |20.03.2015 НОВИНИ

Над 1,2 млн. лв. харчи МВР за лафа: „Обърнете се към прокуратурата“

.
Често пресцентърът на МВР съобщава след медиите
Над 1,2 млн. лв. харчи МВР за заплати на чиновниците от пресцентъра, за да ни казват: „Обърнете се към прокуратурата“. Най-шокиращото е, че тези безумни харчове се правят на фона на финансовия дефицит на ведомството, който през тази година надхвърля 200 млн. лв.
 

Тази седмица дирекция „Пресцентър“ влезе във фокуса на вниманието с организирането на  тайна среща между новия главен секретар Георги Костов и  репортери от 6 медии на #КОЙ. Сгледата бе направена против всички правила на пиара. От една страна се събраха на куп медии, които уж се конкурират. От друга пък бяха пренебрегнати електронните медии, които също са дали заявка за среща с Костов. Скрит за много хора остава фактът, че журналистите все повече влизат в конфликт със служителите от пресцентъра заради забавяне на информация или пък заради липсата на такава. Не е тайна, че с едни журналисти се работи приоритетно, което рано или късно достига до ушите на конкурентите им. 

 

През последните две години положението стана още по-критично. Оказва се, че електронните и печатни медии се оказват по-бързи от пресцентъра при съобщаването на гореща новина. Много често тя се казва едва след като някой репортер се е докопал до нещо важно и го изкара на бял свят. Обичайно следва  скандал от страна на пресцентъра и обвинения към журналиста защо си е свършил работата. Работещите в медиите са категорични, че методите на работа в Пресцентъра са архаични и работещите там се „возят по течението“.

 

Най-куриозното е, че във въпросната дирекция работят около 50 човека , от които 28 са пръснати в областните  дирекции. В бройката се включват няколко шофьори и секретарки.  Заплатите им са между 1500-2000 лв . Оказва се, че служителите се водят първа категория труд като летците и миньорите. Разликата в професиите и положения труд между тези професии е от небето до земята.  Задълженията на говорителите се свеждат основно до това да съобщават какво се случва по линия на МВР . Заради писмо на главния прокурор Сотир Цацаров , който  преди повече от година е наредил данни за престъпления да се дават от представител на държавното обвинение, говорителите са се ограничили в това да вдигат телефоните и да казват: „Обърнете се към прокуратурата“.  Преглед  в  ежедневните бюлетини  сочи, че написаното  от повечето  говорители е едно към едно с това, което е написано от оперативния  дежурен  в работния бюлетин. Все още може да се види текст в полицейски стил, който гласи: „Откраднаха три броя прасета, пет броя кокошки и т. н“. Някои по-дейни пиари  на МВР  се включват  в проекти на общината или неправителствени  организации, но тази дейност не е кой знае колко осезаема за обществото, защото в повечето случаи става дума за участие в семинари на атрактивни места и в скъпарски  хотели. Най-видима остава работата с ученици по проблеми с наркотиците, трафика на жени и т. н.

 

При това положение дори ченгетата започнаха да  се чудят защо е нужен толкова огромен пресцентър, след като голяма част от работата на служителите вече е прехвърлена към представители на прокуратурата . В дирекцията има и много дейни говорители , но те се броят на пръстите на едната ръка. Промените, с които се зае бившият шеф на МВР  Веселин Вучков са свързани с промяна на това, да се промени категорията труд на чантаджиите , включително и на работещите в пресцентъра. Това, обаче важи само за новопостъпилите, които означава, че дълго време ситуацията в тази институция  няма да се промени. Известно е, че работещите там се закотвят за цял живот, но най-любопитното е, че няма служители с опит в медиите, което осезаемо се отразява върху работата с журналистите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4435 |18.03.2015 Горанов в SMS към Бойко: Не ми харчи парите за бедствия (видео) . 0| 4610 |26.02.2015 ELN: България харчи по-малко за отбрана през 2015 г. . 53| 6786 |16.02.2015 А. Бабикян пред Фрог: Кабинетът се готви да харчи за наша сметка . 11| 3839 |21.12.2014 Лиляна Павлова: Ще харчим толкова, колкото изкарваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads