Реклама / Ads
2| 4015 |14.06.2019 НОВИНИ

Над 10 млн. лв. са щетите от петте проверявани кабелни оператори

.
Над 10 милиона лева финансови щети са нанесени от петте кабелни оператора, разпространявали незаконно авторски програми, съобщават от прокуратурата. Ощетените са две национални телевизии и един филмов канал. Акцията на прокуратурата и ГДБОП беше проведена вчера в 7 български града.
 

Службите работят по сигнала за престъпления срещу интелектуалната собственост и данъчната система от два месеца. След вчерашната акция са събрани доказателства, че в почти цяла Южна България са се разпространявали телевизионни програми без уредени авторски права, съобщава БНТ.

 

По думите на говорителят на прокуратурата Румяна Арнавудова все още съществуват кабелни оператори, които си позволяват да бъдат пирати, които си позволяват да получават не малки суми като такси са предоставяната от тях услуга, но на практика извършват престъпления срещу интелектуалната собственост, неглижирайки чуждите права, възползвайки се от това, за да укриват данъци.

 

Според информацията на прокуратурата от почти 2 милиона и половина потребители на телевизионни програми, над 700 000 гледат телевизия "на тъмно". Това означава, че кабелните оператори са прикрили реалния брой на абонатите си от Комисията за регулиране на съобщенията с цел укриване на данъци.

 

Два кабелни оператора предоставяли и мобилно приложение, с което да се гледа телевизия. Това обаче също било против авторските права на засегнатите телевизионни канали. Операторите били в Бургас и Сандански. От ГДБОП заявиха, че ще разширят обхвата на проверките.

 

"Наблюдението на тези пет кабелни оператора ще продължи и в бъдеще с регулярни проверки от нашите регионални структури в страната. И всички други кабелни оператори на територията на страната, които работят, които извършват определени закононарушения, ще бъдат проверени в най-кратки срокове.", съобщи

Явор Колев - началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

 

Прокуратурата и полицията са открили, че е имало и теч на информация за акцията. Малко преди проверката, един от кабелните оператори е потърсил ощетена телевизия в опит да уреди авторските права. От полицията допускат, че е възможно течът да е от банка, от която предварително са потърсили информация за сметките на оператора, но дали е така - тепърва ще стане ясно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3754 |07.05.2019 ДФ ”Земеделие” ще оценява щетите от градушката . 12| 5598 |01.04.2019 Алфа Рисърч: Щетите за ГЕРБ от скандала с апартаментите са сериозни . 7| 4429 |08.03.2019 Вижте петте искания на Шествието за правата на жените в столицата . 0| 4057 |11.12.2018 Движението на Петте кьошета в София е затруднено заради пожар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads