Реклама / Ads
1| 3484 |02.02.2017 НОВИНИ

Над 1400 мигранти спасени в Средиземно море за денонощие

.
Повече от 1400 мигранти са били спасени в Средиземно море в рамките на 24 часа.
 

Това обявиха от Италианската брегова охрана, докато държавните ръководители на страните от Европейския съюз се подготвят за среща на върха в Малта, на която една от основните теми ще бъде ограничаването на наплива от плавателни съдове, превозващи мигранти от Северна Африка до Европа, отбелязва "Франс прес" и Нюз. бг.

 

Според бреговата охрана повече от 1300 души са били спасени в сряда от 13 импровизирани лодки. Рано тази сутрин хуманитарен кораб на "Лекари без граници" и друга хуманитарна организация е спасил други 100 души, включително 7 жени и 41 непълнолетни без придружител.

 

Спасени на около 41 км от бреговете на Сабрата, мигрантите - пътуващи само със стар компас, който да им помогне в навигацията и без спасителни жилетки - са заявили, че са тръгнали по опасния път в 10 часа вечерта заедно с други хора.

 

"Хората от лодката ни казаха, че има и други лодки, които се нуждая от помощ, така че екипажът издирва усилено и бързо", посочиха спасителните екипи в "Туитър".

 

Малко по на север, подготовката за срещата на върха на ЕС в Малта в петък е в ход, като тя ще бъде посветена основно на най-тежката мигрантска криза от Втората световна война и борбата срещу трафикантите на хора в Либия.

 

Затварянето на контрабандния маршрут от Либия към Европа е "в рамките на нашите възможности", обяви шефът на Европейския съвет Доналд Туск по-рано днес.

 

Но от "Лекари без граници" отвърнаха, че "обявяването на война на трафикантите на хора не постига нищо по отношение на прекратяването на войните, бедността и липсата на алтернативи, които подхранват тяхната търговия".

 

Според италианските власти около 4 480 души са били спасени и доведени в страната през януари, докато по данни на ООН над 220 души са загинали или са изчезнали в морето.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5984 |02.02.2017 Само във Фрог: Полицайка въртяла бизнес -мигранти срещу крадени коли . 2| 3876 |01.02.2017 Половината американци одобряват указите на Тръмп за имигрантите . 3| 4541 |28.01.2017 Сърбия: За разлика от България, тук няма починали от студ мигранти . 0| 3821 |26.01.2017 Сръбските власти откриха нелегални мигранти в български ТИР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads