Реклама / Ads
3| 4419 |06.05.2008 НОВИНИ

Над 2 млрд лева изгарят в задръстванията

.
Над 2 млрд лева губи страната ни от задръстванията. Изчислението направила Агенцията за енергийна ефективност. Аритметиката показала, че в София и другите големи градове всеки българин, който е на работа, губи поне час в адския трафик.
 
Ако половината от това време не висим по светофарите, а на работните си места икономиката на България ще произведе брутен продукт за 1,2 млрд лева. Другото изражение на тази цифра е възможното повишение на заплатите на всички поне с 5 на сто.

Към тази цифра прибавяме и ненужното гориво, което изгарят автомобилите. Загубите се оценяват над 600 млн лева, които плащаме от джоба си.

По наши изчисления в държавата ежедневно се изгарят така ненужно 200 тона гориво, което освен това води и до екологични загуби от половин милион тона въглероден двуокис в атмосферата. И тази емисия е само от замърсяванията, които правим в задръстването всеки ден, обясни Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност пред бТВ. Само за последните 12 почивни дни около Великден и Гергьовден София се очистила от над милион и двеста тона въглеродни емисии.

Има и друг тревожен факт - водачите в столицата освен, че отричат предимствата на градския транспорт, масово погазват Закона за движение по пътищата и карат автомобилите си по бус лентите. Така в столицата градският транспорт изгаря ненужно гориво за още десетки милиони лева. Това число не се включва в глобалната загуба от над 2 милиарда лева.

Санкцията за водачите, които карат по БУС-лентите е глоба до 20 лева и отнемане на точки. Редно е да ги призовем, защото те пречат на градския транспорт и са главен виновник за задръстванията в големите градове, коментира говорителят на КАТ-СДВР Любка Маринова. Тя обаче не казва къде да се движат самите коли, за да се избегнат колосалните задръствания. Не споменава нищо и за катаджиите, които дебнат по ъглите за сгафили шофьори вместо да подпомагат трафика.

Агенцията е изчислила още, че ако софийското метрото се завърши, трафикът ще намалее автоматично поне с 12 на сто, което означава над 240 млн лева „икономии".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4795 |05.05.2008 200 000 от „Младост": Спрете престъпното строителство! . 9| 5737 |05.05.2008 Вдигат заплатите на медиците от „Пирогов” . 0| 4701 |05.05.2008 Забрана за движение в София от 14.00 до 22.00 часа . 3| 6889 |05.05.2008 В Петрич е открита къща- музей на Ванга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads