Реклама / Ads
15| 8020 |27.07.2014 НОВИНИ

Над 20 в битка за председател на БСП на 48-ия конгрес

.
В зала 1 на НДК над двадесет социалисти ще участват в съревнованието за пост №1 в Българската социалистическа патия.Шестима вече са си направили отвод - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов.
 

Очаква се реалните кандидати, които ще се включат в надпреварата за лидерския пост, да са 7-8.Всеки ще разполага със 7 минути да развие вижданията си за бъдещето на партията.Гласуването ще бъде тайно в тъмни стаички.

Досега готовност да се включат в състезанието за председателския пост са заявили Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Георги Кадиев, Красимир Янков и Георги Гергов. Очаква се новият лидер да бъде избран след балотаж.

За промяна в ръководството на партията се заговори след незадоволителните резултати на левицата на европейските избори. До свикването на конгрес за избор на нов председател се стигна по предложение на настоящия лидер на БСП Сергей Станишев.Той първо избра да отиде в Брюксел като евродепутат, а десетина дни по-късно обяви, че се оттегля от председателския пост в БСП и ще застане до новия лидер.

На конгреса социалистите ще приемат резолюция за предстоящите предсрочни парламентарни избори,

Форумът ще започне от 11.00 часа с реч на председателя на БСП. След това ще бъдат представени проектите на политическите документи за участието на партията в предсрочните парламентарни избори. Откритата част на заседанието ще продължи до 13.00 часа.
Най-високата длъжност в йерархията на БСП – председател на Националния съвет е била заемана последвателно през годините от 90-та насам от Александър Лилов (1990/1991), Жан Виденов (1991/1996), Георги Първанов (1996/2001) и Сергей Станишев (от 2001 до сега).

Александър Лилов – поема ръководството на партията в началото на 1990-та. Любопитен факт е рекордната му кариера като депутат – близо 40 години. Начело на партията обаче е само една. Но това не пречи да е смятан е за стратег на реформирането й.

Александър Лилов – председател на БСП (1990/1991): “Днес наистина е исторически за БКП. От днес тя приема името Българска социалистическа партия.”

Под ръководството на Лилов БСП не само се преименува, а прави първи опити да се раздели с образа си на символ на тоталитаризма.

През декември 1991-ва Александър Лилов сдава властта в ръцете на Жан Виденов, определян като любимото му партийно протеже. Три години по-късно БСП печели парламентарните избори и Виденов става премиер. Хиперинфлация, безкрайни опашки и фалити на банки. Тези моменти, запечатани в телевизионния архив, ще се запомнят като “Виденовата зима” – нарицателно, което и до днес политиците изпозват като символ на лошо управление.

На извънреден конгрес в края на 1996-та Жан Виденов обявява, че подава оставката си като премиер като председател на БСП.

Жан Виденов – председател на БСП (1991/1996): “Смятам, че демократичната левица ще може още от първите дни на новата 1997-ма година да представи и подкрепи в парламента правителството, от което България се нуждае.”

Виденов никога повече не проявява амбиция към политически пост. За следващ председател на партията е избран Георги Първанов. Начело на партията той взима решението за отказ от властта и предсрочни избори, за да се успокои социалното напрежение.

Георги Първанов – председател на БСП (1996/2001): “Наистина основание за социално напрежение има и в известен смисъл то беше формирано и по време на нашето управление.”

На два поредни конгреса – през 1998-ма и 2000-та Георги Първанов е избиран за председател на Българската социалистическа партия.

Излиза от партията след избирането му за президент през 2001 г. и посочва за свой наследник Сергей Станишев. Георги Първанов е единственият лидер на партията, създал нова формация – АБВ. След като вече не беше част от БСП, той каза. “Грешка бе, че посочих Сергей Станишев за лидер на БСП през 2001 година. След това го подкрепих и през 2009-а.”

Когато през 2001 година Сергей Станишев е избран за председател на социалистическата партия, едва ли някой е можел да предположи, че той ще се задържи най-дълго на лидерския пост – вече 13 години. По-късно Станишев беше избран и за премиер на правителството на тройната коалиция. Кабинетът изкарва пълния си мандат, но БСП понася тежка изборна загуба през 2009-та – и на евровота, и на палраментарния. Въпреки загубата и последвалите партийни скандали Станишев остава на лидерския пост.

Преди 2 години, Станишев получава и най-високия пост в европейската левица – президент на Партията на европейските социалисти. През 2013-та БСП става мандатоносител на кабинета “Орешарски”, скоро след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС започват протести. Идва и загубата на евроизборите. Засилват се гласовете вътре в БСП срещу лидера. За да дойде кулминационният пленум на 5 този месец, след който Станишев обяви:

Сергей Станшев – председател на БСП (от 2001 до сега): “По мое предложение Националният съвет взе решение на 27 юли да се проведе избор на нов председател. И ще застана много твърдо и ясно в подкрепа на новия лидер, който ще бъде избран на когреса на партията.”





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4853 |26.07.2014 Ж.Георгиев: Самоубийство е БСП да не избере нов председател . 34| 5420 |23.07.2014 Ето кои въпроси Мая ще зададе ребром на конгреса . 1| 4780 |17.07.2014 Избират председател на ВКС преди изборите . 35| 4669 |14.07.2014 М. Манолова: Неуместно е Станишев да назначава председател след 8 катастрофи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads