Реклама / Ads
1| 5758 |03.07.2007 НОВИНИ

Над 2000 в Гоце Делчев на стачка, искат германци да ги уважават

.
„Протести до дупка!” С този лозунг ще започнат в сряда безсрочна ефективна стачка работници и служители от тоцеделчевската шивашка фирма „ПИРИН ТЕКС”, известна повече с марката „Ролман”. Над 2000 души искат преговори с изпълнителния директор, германеца Бертрам Ролман, за подписване на колективен трудов договор в предприятието.
 
Работниците настояват за увеличаване на трудовото възнаграждение с по 100 лв.. Настояват също платеният годишен отпуск да стане 25 дни, както и достойно заплащане на извънредния труд - 60% увеличение през работни дни и 85% в събота и неделя и на празници. Това съобщиха за „Фрогнюз” инициатори на протестите.

Германските собственици знаели, че се готвят стачни действия и се опитали да въздействат на някои от служителите, които имат влияние сред работниците. Стачкоизменници обаче не се намерили.

„Знаем, че сме роби, но поне да бъдем роби като в бяла държава. Знаем колко получават хора на същите длъжности в Гърция и в Румъния, където фирмата има филиали. Искаме дори по-малко и пак не ни го дават”, категоричен е К.В., който от години работи в предприятието. Той получава 600 лв. заплата, но твърди, че често се налага извънреден труд, а работодателите си правят оглушки за калкулирането му. Стотици жени идват от селата по тъмно и работят съвестно, нормите се изпълняват така, както в Германия. Качеството е същото, защото иначе продукцията ни не би се купувала на Запад на същите цени, каквито са в ЕС. Но пари ни дават с пъти по-малко и искат да сме благодарни, негодуват служители.

Рекламните договори ще се изпълняват и телевизионните водещи с дрехи „Ролман” ще продължат да се появяват на екран със същата марка, увериха от фирмата.

Във фирмения магазин към завода един мъжки костюм струва около 800-1000 лв. с отстъпката, че се купува директно от производителя. Много шивачки обаче изкарват по 200-250 лв. на месец.

Разбунтувалите се искат да се намали разликата между вложени средства, материали и труд и цената на крайния продукт, която сега е драстична и формира сладки печалби на собствениците.

На 2 и 3 юни работниците от предприятието проведоха едночасови ефективни предупредителни стачки. Резултати обаче не последвали. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5224 |03.07.2007 Пинк си тръгва, без да пее у нас, ще устиска ли здрав Мерлин Менсън? . 0| 5235 |03.07.2007 Изпитите приключиха, втора серия е голямото тичане по училищата . 1| 6756 |03.07.2007 Спас Спасков си е изпълнителен директор на "Пирогов", а след конкурс може да продължи да бъде такъв . 2| 6556 |02.07.2007 Още двама зам.-министри дадоха оставки, вакантните кресла са вече пет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads