Реклама / Ads
1| 4591 |21.03.2019 НОВИНИ

Над 30 дни мълчат за свалените от Интерпол бюлетини на Василеви

.
Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова и зам.-главният Иван Гешев Източник: БГНЕС
От прессъобщение на прокуратурата става ясно, че повече от месец са продължили неуспешните й опитите да осуети решението на Интерпол да бъдат свалени от страницата им с издирвани лица и съответно да бъдат изтрие данните на съпругата на Цветан Василев Антоанета Василева и дъщеря им Радосвета.
 

За решението на Интерпол съобщи днес Цветан Василев.

Явно това е предизвикало сериозно притеснение в Прокуратурата, защото едва днес съобщават, че са осъществили „координация с ръководството на МВР с цел конкретния казус, създаващ опасен прецедент, да бъде поставен за обсъждане в Генералния секретариат на Интерпол“.

 

От информацията на прокуратурата става ясно, че решението на Комисията за  контрол на данните  на Интерпол, за заличаване на личните данни на Антоанета Василева и Радосвета Василева от базата данни на Интерпол е взето на закрито заседание още на 30.01.2019 г.  На 13.02.2019 г. чрез ДМОС - МВР, прокуратурата е била уведомена за това. От тогава, до сега, са правени неуспешни опити да се осуети взетото решение от международната организация.

 

Прокуратурата на Република България е отправила официално възражение до Комисията за контрол на данните при МОКП Интерпол, в което се изразява несъгласие с направените констатации от страна на конкретния състав на Комисията, взел това решение. Твърди се още, че  взетото решение е в противоречие със статута и функциите на Интерпол, защото то се основава на мотиви, свързани с обсъждане на обвиненията по същество, което е правомощие само на наказателен съд.

 

Държавното обвинение предоставя и още неизвестна до сега информация, че казусите с Антоанета Василева, Радосвета Василева и Цветан Василев досега са били обект на всеобхватен обмен на данни между Комисията и ДМОС – МВР, неприсъщ за множество други казуси. Това означава, че въпросният състав на Комисията в Интерпол е разполагал с достатъчно данни и информация, въз основа на които да вземе решението си, колкото и да не се харесва това на Прокуратурата у нас.

 

Още нещо – от информацията на прокуратурата става ясно, че в мотивите на Интерпол фигурират и съмнения, или доказани твърдения, за политически мотиви относно действията спрямо семейство Василеви.

 

„Категорично се възразява срещу твърдението за наличие на политически мотиви за наказателно преследване, като се поддържа позицията, че всеки опит на Комисията /на неин състав/ да преценява основателността на обвиненията и да прави правни изводи противоречи на правомощията й и въобще на статута на международната организация. Поради тези и други аргументи и на основание чл. 42 ал. 1-3 от Статута на Комисията за контрол на  данните на Интерпол,  Прокуратурата на Република България настоява за ревизия  на решението Комисията, взето на закрито заседание на 30.01.2019 г.“, съобщават от държавното обвинение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4932 |26.02.2019 Издирван от Интерпол казахстанец получил български паспорт . 0| 3422 |20.11.2018 Интерпол отказа членство на Косово . 1| 3931 |18.11.2018 Избират в Дубай нов президент на Интерпол . 3| 4885 |17.11.2018 ”Таймс”: Руснак може да оглави Интерпол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads