Реклама / Ads
8| 5462 |04.02.2014 НОВИНИ

Над 300 хил. са болните от рак в България

.
Днес е международния ден за борба с раковите заболявания. Според статистиката всяка година над 12 милиона души получават диагноза "рак". У нас по последни данни над 300 хил. души са регистирани в Националния раков регистър, а в момента над 1/3 от тях се лекуват активно.
 

Заболеваемостта не се свива, нито се стопира, а напротив - расте. Това е доказателство, че сме закъснели с години да въведем систематизираната организирана профилактика, наречена скрининг, заяви за Дарик председателят на Асоциацията на Пациентите с Онкологични Заболявания (АПОЗ), Евгения Адърска.

Тенденцията в цял свят е за повишаване на онкологичните заболявания и ние няма как да останем встрани от тази тенденция. Причините се коренят в начина на живот на съвременните хора. Медицината прави всичко възможно да контролира заболяването рак, но това не освобождава хората от ангажимента да живеят, да се хранят и да мислят по по-правилен начин, категорична е председателката на Асоциацията.

По думите й, в България има много добре подготвени специалисти, които лекуват, използвайки световнодоказани методи, но приложени по специализарн начин, съобразен със състоянието на отделния пациент.

През 2010г. е изработен Стандартът за медицинска грижа, при който основна роля в лечението на онкологичните заболявания, има психотерапията. В пловдивския диспансер например, има назначени двама специалисти в тази област, които се грижат за психологическото здраве, както на пациентите, така и на служителите.

Безплатни профилактични прегледи с ехограф на млечни жлези, щитовидна жлеза и простата ще се извършват на 5, 6 и 7 февруари в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София, съобщиха оттам. Прегледите ще се извършват в отделението по образна диагностика между 12 и 15 ч. с предварително записване на тел. 02/ 8076 262.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6124 |03.02.2014 Зинаида Златанова за евродоклада: България е от страните с най-голяма корупция . 21| 7133 |03.02.2014 ЕК отново посочи: Корупция се шири в България . 69| 12135 |03.02.2014 Петко Бочаров: България живее в един абсурд . 44| 11739 |02.02.2014 Георги Коритаров: Първанов е монарх на лявото пространство в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads