Реклама / Ads
0| 3574 |28.10.2016 НОВИНИ

Над 450 са наказателните дела за трафик на бежанци през 2016 г.

.
Екатерина Захариева
Наказателните дела срещу трафик на бежанци от началото на 2016 г. у нас са над 450. Това съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева по време на срещата си с държавния секретар по европейски въпроси към министъра на външните работи на Франция - Арлем Дезир.
 

Основна тема на разговора между двамата беше бежанската криза, пред която са поставени всички държави-членки. Българският правосъден министър подчерта, че страната ни като външна граница на Европейския съюз се справя много добре с опазване на границата си. Това коства много усилия на българското правителството, което разчита и на европейската солидарност, за да се справи с кризата. Обсъдено беше и въвеждането на електронното правосъдие до 2 години в България.

 

Френският правосъден министър Жан-Жак Юрвоа заяви, че страната ни може да разчита на Франция при трансформирането на законодателството ни за по-ефективна борба срещу тероризма и организираната престъпност. Сътрудничеството между България и Франция в областта на детското правосъдие е повече от успешно, каза той след срещата си с Екатерина Захариева. Двамата министри обсъдиха още приоритетите на България по време на председателството, както и последиците от Брекзит.

 

Захариева и Юрвоа бяха категорични, че не бива да се допуска Европа на две скорости, а напускането на Великобритания от Съюза е следствие от това, че вече доста държави-членки на ЕС са забравили истинското значение на обединението, а именно - мир, интеграция, сътрудничество, свободно движение на хора и капитали.

 

Българският правосъден министър се срещна и с генералния секретар на Франция по европейски въпроси Филип Леглиз-Коста. Двамата се обединиха около мнението, че самообучението на граждани с цел тероризъм трябва да се криминализира.

 

Министър Захариева бе категорична, че тази необходимост се засилва от примерите, които имаме в последните години. Тя подчерта, че същото би следвало да се направи и по отношение на пътуване с цел тероризъм и в рамките на целия Европейски съюз.

 

„Българското Министерство на правосъдието вече определи ключовите теми, които ще бъдат приоритетни по време на българското председателство – създаване на Служба на европейски прокурор, развиване на системата за електронното правосъдие и технологии в съдебната дейност и съдебното сътрудничество, както и изменението на Регламента относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност”, заяви министър Захариева.

 

С Леглиз-Коста тя обсъди още присъединяването на България към Шенгенското пространство и позицията на страната ни спрямо продължаващия вече десетилетие Механизъм за сътрудничество и оценка.

 

В Париж министър Екатерина Захариева проведе още работни срещи с председателя на Комисията за конституционните норми, законодателство и обща администрация на Републиката в Националното събрание на Франция - Доминик Рембур и с държавния секретар по европейските въпроси към министъра на външните работи и международното развитие Арлем Дезир.

 

С тях тя обсъди основните въпроси, по които България и Франция могат да задълбочат сътрудничеството си при подготовката на страната ни за председателството на Европейския съюз през 2018 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3850 |27.10.2016 НАТО ще помага на ЕС срещу трафика на имигранти . 0| 3852 |27.10.2016 Преобърнат тир блокира трафика по АМ „Тракия” . 0| 3561 |22.10.2016 30 дела срещу здравни наредби са завели болници . 0| 4199 |14.10.2016 5 години решетки за трафикант на хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads