Реклама / Ads
1| 3978 |24.01.2019 НОВИНИ

Над 8000 българи умират годишно от мръсен въздух

.
8 634 души умират годишно в България заради замърсяването на въздуха от фини прахови частици. Тези данни обяви омбудсманът Мая Манолова по време на обществена дискусия, посветена на проблемите с наднорменото замърсяване на въздуха.
 

Хората от столичния квартал "Красна поляна" настояват да се предприемат спешни действия и да има резултати за преодоляване на замърсяването с фини прахови частици и за подобряване качеството на атмосферния въздух, обясни националният защитник.

 

Според Европейската агенция за околна среда от всички държавни членки на ЕС в България са налице най-високите на нива на замърсяване. "3 милиона души годишно преждевременно умират заради замърсяването на въздуха, а в Европа - 479 000 души", посочи Манолова, цитирана от Нюз. бг.

 

По данни на Европейската сметна палата близо 15 000 души годишно в България умират вследствие замърсяването на въздуха. В резултат от фините прахови частици българинът живее две години и половина по-малко в добро здраве, допълни омбудсманът.

Манолова посочи, че в проблема със справянето с фините прахови частици са ангажирани различни институции.

 

Манолова коментира и осъдителното решение на съда на Европейския съюз от 2017 г. и започването на наказателна процедура срещу България за неизпълнение на европейското законодателство.

 

Тя заяви, че до 8 януари от МОСВ е трябвало да представят списък от мерки и предприети действия - Манолова обаче още не го получила. Тя призова МОСВ да запознае хората с документа.

 

След осъдителното решение в резултат от неизпълнение на препоръките и указанията в борбата срещу замърсяването на въздуха, се очаква да последват имуществени санкции в България. Някой могат да са в хиляди евра на ден и на месец, предупреди Манолова.

 

Националният защитник очаква от всички институции да споделят техните усилия за решаването на проблема и конкретните мерки, които са предприели.

"Сред многобройните програми и мерки, преобладават усилията, а по-малко са резултатите", отчете Манолова и настоя за повече измервателни уреди по невралгичните точки.

 

Десислава Малинова от столичния квартал "Красна поляна" припомни, че хората от квартала водят многогодишна борба и то най-вече с институциите, които би трябвало да им помагат. "Красна поляна" е първенец по замърсяване - "дишаме цялата Менделеева таблица" и превишенията са в пъти над допустимото.

Десислава Малинова заяви, че "това, в което живеем ние и децата ни е абсолютен геноцид", който се повтаря всеки ден.

 

Общинското гето и горенето на битов отпадък са сред най-сериозните основни замърсители на въздуха. Жителите на "Красна поляна" настояват за конкретен анализ затова какво се случва и какво дишат, както и настояват за криминализиране на горенето на битовия отпадък.

 

"Проблемът ни е огромен и ние там умираме. Имаме нужда от МОСВ и МТСП", заяви тя, като припомни, че Столична община и МОСВ преди година са поставили една мобилна станция, но какво от това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5566 |24.01.2019 Милан следи футболист №1 на България - Кирил Десподов . 1| 4126 |24.01.2019 ЕК: България е нарушила процедурите в 5 области . 1| 3950 |24.01.2019 Доклад на ЕК: България продава гражданство непрозрачно и безконтролно . 0| 4074 |24.01.2019 ЧЕЗ Разпределение България приключи проект за наемане и обучение на безработни лица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads