Реклама / Ads
14| 14096 |19.12.2009 НОВИНИ

“Наглите” се издънили с откупа от Гунински

.
Арест на член на бандата Източник: МВР
МВР е задържало тази нощ още две лица по подозрение, че са част от групата за отвличания. Това са съобщили източници от Съдебната палата, цитирани от БТА. Разследващите не съобщават имената на арестуваните. Преди три дни от полицията разпространиха рисувани портрети на четирима, обявени за общодържавно издирване. Предполагаше се, че те са наемали къщите край София.
 
Днес в Софийския градски съд ще се гледа искането на прокуратурата за постоянното задържане на тарторите на бандата за отвличания, сатанал популярна като „Наглите".

Ще бъдат повдигнати обвинения срещу шест лица от „Наглите”. Това съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Надявам се, че доказателствата, които имаме, ще издържат в съда и ще бъдат с постоянна мярка за неотклонение.
Според него останалите от групата са били от периферията, но са били съпричастни към комуникациите и запознанствата, които са имали с тези лица. На нас ни трябваше допълнителна информация, за да стигнем до тези две къщи, които бяха открити, каза Цветанов.

Прокурори, следователи и криминалисти продължават разплитането на престъпленията, извършени от “Наглите”. В станалите известни като “къщите на ужасите”, в които са били държани отвлечените, от вчера се извършват следствени действия със свидетели. Те ще продължат и днес. Целта е жертвите на бандата да разпознаят местата, в които са били държани. И трите бази са в околностите на София. На този етап се предполага, че Вальо Бореца е бил натоварен с мисията да организира хора, които да наемат подходящи къщи за бандата.

При проведен обиск в дома на Тони Хамстера е открита голяма сума пари, съобщи “24 часа”. Предполага се, че това е част от откупа, платен за Румен Гунински. Торбата с парите била оставена пред магазин от веригата "Билла" и взета от мъж, облечен в тъмни дрехи. Той успял да се изплъзне от полицията. За Хамстера полицейски източници твърдят, че работи за известна застрахователна компания като координатор срещу кражбите на автомобили. Той поддържал сложните взаимоотношения с престъпния свят.


Бандит от "Наглите", спипан по пижама

Разбитата бандата на "Наглите", е извършила поне 13 похищения в последните 2 години, била на 4 нива, потвърди вътрешният министър Цветанов. На най-ниското били автокрадците, които осигурявали крадени коли за ударите, а после прибирали и откупа от близките на пленниците.

В ядрото на бандата на първото ниво били между 8 -10 души. Те избирали кои да са жертвите, и организирали отвличанията им.
На този етап се допуска, че главатар на “Наглите” е бил Ивайло Евтимов-Йожи, а най-прекият му помощник - Прокопи Прокопиев-Културиста. Двамата авери са участвали лично във всички операции за отвличане и прикриването на следите със запалване на джиповете и микробусите, които са ползвали.

Мозъкът на бандата Йожи е обвинен в отвличането на Михаил Краус, който е син на бившия транспортен министър Вилхелм Краус и на Велислав Величков, син на строителен предприемач от София, твърдят разследващи. Според тях през януари 2007 г. Йожи е създал организирана престъпна група заедно с Прокопи Прокопиев-Културиста и Антон Петров-Хамстера. През ноември с.г. Йожи и Културиста отвлекли Краус, а през май 2008 г. - Величков, уточниха обвинители. Вторият случай не е стигнал до медиите, съобщи “Труд”. Съседи на Йожи, който живее в Долни Лозен твърдят, че комшията им е много надценен. Бил бандит, но нямал толкова мозък за да ръководи банда за отвличания.

По непотвърде информация един от задържаните при акция “Наглите” е направил пълни самопризнания. На разпитите той разказал как са били организирани 14 похищения, като отрекъл само участието си в едно похищение.

Експерти по сигурност са категорични, че бандитите са имали свои хора в МВР и ДАНС, които са им оказвали логистична подкрепа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4865 |18.12.2009 Нямало прокурорска помощ за брата на Никола Филчев . 0| 4751 |18.12.2009 Уволниха шефа на НХГ . 17| 7288 |18.12.2009 Част от "Наглите" се прибират вкъщи, няма доказателства . 12| 7648 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads