Реклама / Ads
22| 6278 |22.06.2016 НОВИНИ

Наглост! Цветанов няма да се извинява за акциите, пресцентърът на МВР бил виновен

.
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов няма никакво намерение да се извинява за бруталните арести на хора, които той предварителното обявяваше за виновни, вече довели до 7 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) срещу България. Той обвини затова пресцентъра на МВР. Над 200 000 евро са обезщетенията, които до момента държавата трябва да плати за акциите и изказванията на Цветанов, докато беше вътрешен министър. Това стана ясно от интервю на шефа на ПГ на ГЕРБ пред телевизия BIT.
 

Последното осъдително решение срещу България е по делото, заведено от финансиста Тенчо Попов, който беше брутално арестуван на 1 април 2010 г. и обвинен по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров. Процесът приключи с оправдателни присъди на три инстанции и констатация на Върховния касационен съд, че става дума за емблематичен пример за провокация към подкуп.

 

В интервю за телевизия BIT Цветанов категорично отказа да се извини на Тенчо Попов за това, че беше "прочел присъдата" му още при задържането, което пък беше извършено с неоправдано полицейско насилие. В същото време бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев, който ръководеше ареста на Николай Цонев го накара да коленичи и го нарече "абсолютен престъпник".

 

"Аз няма от какво да се извинявам. Аз, това, което съм направил е да работя за държавата. Това, което са направили колегите, са имали необходимите факти, необходимите доказателства… Това, което мога да направя като извинение, е за думите, които бяха казани от Роман Василев, защото това беше непристойно и недопустимо. От тази гледна точка, за тези думи, които бяха каза от прокурора Роман Василев, който беше тогава наблюдаващ прокурор по това дело, аз се извинявам, защото е недопустимо да имаш подобно поведение, да имаш подобен изказ, когато всъщност провеждаш една операция", каза Цветанов.

 

За бруталните действия на задържащите Тенчо Попов, бившият вътрешен министър коментира, че това било работа на групата по задържане и планиране на операцията. Без да коментира действията на тези служители, Цветанов каза, че "винаги сме се стремели да имаме оптимизиране на работата, да не се допускат грешки, да бъдем по-добри, по-сериозни и т.н."

 

Освен за тази акция от времето на Цветанов, България вече е осъдена от Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера, Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците и семействата им (все задържани по прословутата операция "Октопод"), преди това Страсбург произнесе осъдителни решения по жалбите на Борислав Гуцанов и семейството му, на варненския бизнесмен Даниел Славов - Дидо Дънката и семейството му (операция "Медузите"). Решение има и по делото на бившия шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов (операция "Касоразбивачите").

Извън този списък са зачестилите по онова време случаи, в които маскирани полицаи объркваха адресите и нахлуваха при случайни граждани, обикновено в ранните сутрешни часове. Запазена марка на МВР под ръководството на Цветанов бяха и репортажите от акциите по задържане, които се публикуваха на страницата на министерството.

 

Цветанов опита да прехвърли отговорността за осъдителните решения, постановени заради недопустимите му коментари и медийните арести, на процесуалните представители на България пред ЕСПЧ.

"Аз само мога да кажа, че да, действително, може би съм допускал и грешки с тези изказвания, които под една или друга форма доведоха дотам, че държавата нямаше необходимата добра защита, за да може действително да имаме реално защитна теза в Съда в Страсбург", заяви Цветанов.

 

Оказва се също така, че според него проблемът не е в бруталните арести, а в пресцентъра на МВР, който ги е излъчвал.

"Действително сме допускали грешки и може би не съм отделял необходимото внимание на това, което се прави от пресцентъра и материала, който излиза в медийното пространство, защото това не е и моя работа като министър да наблюдавам какво прави пресцентърът, защото все пак те би трябвало повече да разбират от това, как да поднесат една новина и как да бъде всъщност защитен и интереса на всички, които са задържани, защото все пак, докато няма осъдителни присъди, разбирате, че всеки един е невинен до доказване на противното", са точните думи на Цветанов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4040 |22.06.2016 Бойчев: Няма да подкрепим закона на Кунева . 7| 4436 |21.06.2016 Жельо Бойчев: Управляващите теглят милиарди дългове, но за учителите няма нищо . 2| 4259 |20.06.2016 Корман Исмаилов: РБ още няма имена за президентска двойка . 2| 4787 |20.06.2016 ВСС не е повишил съдия заради Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads