Реклама / Ads
1| 6227 |25.12.2019 НОВИНИ

Най-добрият профайлър у нас чукна 60 лазарника

.
Неделчо Стойчев
Най-добрият профайлър у нас Неделчо Стойчев празнува 60-годишен юбилей. Той има огромен принос както в разкриването на най-жестоките убийци у нас, така и в разобличаването на опасни престъпни банди.
 

В момента Неделчо Стойчев е ректор на Академията на МВР. Преди това е оглавявал Института по психология на МВР. Профайлърът има решаващ принос  в разплитането на случаи като опита за покушение на Ахмед Доган, убийството на Мирослава от Перник, отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо-Лара, групата за мокри поръчки „Килърите“, бандата за отвличания „Наглите“ и десетки други тежки посегателства върху личността. Колегите му казват, че е „факир“ при работа с детектора на лъжата.

 

За насилниците психологът казва: „Това са хора с примитивна ценностна система. За тях човешкият живот не е значим. Вероятно това е следствие от начина, по който са израснали, и в повечето случаи това е свързано с липсващ баща. Според теорията майката е човекът, който дава любов, грижа и създава уют на децата, докато бащата е този, който създава правилата и следи за тяхното спазване, казва кое е добро, кое лошо, кое е правилно и кое не трябва да се прави. В повечето подобни убийства извършителите са израснали в непълни семейства, с дефицит от ясни послания за допустимото и недопустимото в човешките отношения. Извършителите на такива убийства са хора, които не искат да се ангажират трайно с нищо и да полагат системни усилия, за да успеят да получат придобивки от живота. Те търсят лесен и бърз начин да успеят в неща, за които останалите се трудят цял живот. Това са хора с различна ценностна система от общоприетата, с размити граници във взаимоотношенията и с неясни разбирания за добро и зло“.

 

След като напусна Института по психология на МВР, Неделчо Стойчев за кратко стана зам.-ректор на Академията на МВР, а след това я оглави. От високата си позиция той успя да въведе съвременни модели на обучение, които да дадат възможност на бъдещите ченгета да бъдат по-подготвени за работата си.

 

Това е мястото, където се извършва подготовката на кадрите за министерството. Има много противоречиви мнения и оценки за академията, но новото ръководство ще направим опит да засилим възможността хора от практиката да споделят професионалния си опит. Моите лични цели са психологията да получи по-голям дял в обучението на служителите на МВР. Тя е важна както за кадровото състояние на МВР, така и за по-доброто разбиране на престъпните модели на поведение.

 

Това ще даде възможност да се прави изпреварващ анализ на самото престъпление, за да се лансират по-адекватни оперативни версии и да се ограничават по-бързо оперативно интересните лица. Искаме да привлечем практиката в учебния процес, и то от хора, които са постигнали резултати. Трябва да бъдат изучавани както добрите модели в работата, така и грешките. Грешните модели не са за пренебрегване, защото, анализирайки и осмисляйки ги, можем да подобрим разследването“, споделя той преди време.

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4092 |13.03.2019 Виена е най-добрият град за живеене, София е на 116-о място . 15| 5014 |14.01.2019 Цветанов: И Румен Радев признава, че „Ф16” е най-добрият изтребител . 16| 5814 |08.01.2019 Бойко Ноев: За мен F-16 е най-добрият изтребител, но трябва комплексен избор . 0| 4020 |02.09.2017 Най-добрият ни плувец Антъни Иванов се цели в златото в Токио

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads